Schäuble by chtěl bankovní unii zavést postupně po krocích

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble doporučuje, aby bankovní unie členských zemí EU byla zavedena postupně ve dvou krocích. Uvedl to server FAZ, který citoval Schäubleovo vyjádření pro Financial Times. Jako dočasné řešení navrhuje postupné zapojování jednotlivých národních úřadů do společné sítě.

Důvodem k postupnému zavádění bankovní unie je podle Schäubleho nutnost získat dostatečný čas k úpravě platného legislativního rámce pro vytvoření silného centrálního úřadu pro pomoc bankám v nesnázích. Jako přechodné řešení proto ministr doporučuje, aby příslušné instituce členských zemí vytvořily síťovou strukturu, jejíž funkci by v létě příštího roku převzal nově vytvořený bankovní dozor EU.

„Zavést určitý způsob bankovní unie je možné i bez změn ve smlouvách,“ míní Schäuble. Toto řešení by však nebylo vhodné zavádět nastálo. „Splnilo by svůj úkol tím, že by nám dopřálo dostatek času k tomu, abychom vytvořili zákonný podklad pro konečný cíl – vytvoření skutečně evropské a nadnárodní instituce, centrální úřad, který by možná dokázal pokrýt celý společný trh,“ vysvětlil.

Německá vláda cestu ke společnému evropskému bankovnímu dohledu otevřela minulý týden tím, že se usnesla na návrhu zákona, který by kompetence k dozoru nad bankami přenesl na Evropskou centrální banku (ECB). Společný bankovní dozor by měl být pilířem plánované, avšak velmi sporné evropské bankovní unie.

Členské země EU a Evropský parlament se v březnu usnesly na vytvoření jednotného dohledu nad evropskými bankami při ECB. Měl by zabránit tomu, aby se kvůli podpoře bank v nesnázích ze strany vlád řítily do nesnází celé příslušné členské státy unie.

David Klimeš: Vzdálená bankovní unie