Šéf spořitelny: Ekonomika se vrací k růstu, nadměrné zdražení nehrozí

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: Anna Vackova, E15

Firmy i domácnosti začínají věřit ve zlepšení ekonomické situace. Podle ředitele České spořitelny Pavla Kysilky však lidé potřebují od politiků jasnější vizi stability.

Ukazatele vývoje ekonomiky naznačují, že se české hospodářství vrací k růstu, nadměrný růst cen nehrozí. Důvěra domácností a firem v budoucnost se konečně začíná otáčet nahoru. V České televizi to řekl generální ředitel České spořitelny a bývalý guvernér centrální banky Pavel Kysilka. Překvapivý odhad poklesu HDP ve třetím čtvrtletí jej nevzrušuje. „Toto číslo bude jednou přehodnoceno,“ dodal.

Devizové intervence České národní banky z předminulého týdne k oslabení koruny na kurz 27 korun za euro podle jeho výpočtů budou mít malý příznivý efekt na růst HDP a tvorbu pracovních míst. Krátkodobě je prý třeba od politiků vize stability, protože lidem a firmám nejvíce vadí nepredikavatelnost toho, co bude. V takovém prostředí se těžko dělají spotřební plány domácností či investiční plány firem. Občanům zejména vadí pocit všeobecné nespravedlnosti a korupce, dodal Kysilka.

Kalousek intervence nekritizuje

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi k intervencím ČNB uvedl, že se nechce přidat k „levné“ kritice. „Dobře vím, jak těžké je rozhodování, které sebou nese viditelné náklady a současně čelí rizikům, které mohou být celospolečensky horší. „Chci věřit, že centrální banka rozhodovala tak, že přínosy budou větší než náklady, které vznikly,“ uvedl na adresu ČNB.

„Centrální banka říká: Nepředpokládejte, že by klesaly ceny. Pokud si něco chcete koupit, neodkládejte to. Tím dobře trefuje psychiku domácností,“ doplnil Kysilka. Právě psychika je totiž podle něj důvodem nižší spotřeby domácností a investic firem, které jako hlavní faktory stojí za současnou stagnací ekonomiky.