Skandálem zasažená Wirecard rozprodává zahraniční aktivity. První dohoda padla v Brazílii

Ekonomický propad je největším nepřítelem podvodníků.

Ekonomický propad je největším nepřítelem podvodníků. Zdroj: ČTK / AP / Sven Hoppe

V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard (23. 6. 2020)
V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard (23. 6. 2020)
Šéf společnosti Wirecard Markus Braun
V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard (23. 6. 2020)
Krach Wirecardu odnese i auditorská firma DPR
6
Fotogalerie

Německá finanční společnost Wirecard podle insolvenčního správce podepsala dohodu o prodeji svých aktivit v Brazílii. Jde o první prodej části globálních aktivit firmy od jejího kolapsu v důsledku rozsáhlého účetního skandálu.

Insolvenční správce rovněž uvedl, že firma se dohodla na základních podmínkách smlouvy o prodeji některých aktivit v Británii. Dodal, že vpřed postupuje také prodej aktivit v Severní Americe, který by podle něj mohl být dohodnut v brzké době.

Společnost Wirecard v červnu vyhlásila insolvenci, když se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (téměř 50 miliard korun), které vykazovala ve svém účetnictví. Firma dluží věřitelům zhruba čtyři miliardy eur (přes 100 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Německá prokuratura minulý měsíc zadržela tři bývalé vedoucí pracovníky podniku, které podezřívá z organizovaného podvodu, zpronevěry, falšování účetnictví a manipulace s akciovým trhem.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřuje se na zpracování plateb a finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Pád firmy zasáhl i klienty v České republice.