Smršť akvizic ve farmacii: Novartis a GlaxoSmithKline si vyměňují divize

Léky

Léky Zdroj: E15

Svět dost možná stojí na prahu jedné z největších vlastnických rošád ve farmaceutickém byznysu za poslední léta. Během Velikonoc rozjednali manažeři velkých hráčů na trhu konsolidaci v objemu až 170 miliard dolarů. Pokud trio superobchodů klapne, stal by se letošek v oblasti fúzí a akvizic ve farmaceutickém průmyslu zdaleka nejúspěšnějším za celou dobu trvání finanční krize.

Naposledy si v noci na úterý plácli šéfové švýcarského Novartisu a britského GlaxoSmithKline. Za bezmála 15 miliard dolarů koupí Novartis od svého konkurenta onkologickou divizi, do britských rukou naopak prodává za 7,1 miliardy svou jednotku zaměřenou na vakcíny. Švýcarský gigant se zbavuje i své veterinární divize, zájemcem je americký koncern Eli Lilly, který za ni hodlá zaplatit bezmála 5,5 miliardy dolarů.

Zpráva o transakci, jejíž výše může dosáhnout až 25 miliard dolarů, přichází jen den poté, co své síly spojily kanadská společnost Valeant Pharmaceuticals a hedgeový fond Pershing investora Billa Ackmana, aby za více než 45 miliard dolarů pohltily firmu Allergan, producenta populárního botoxu. Výsledkem akvizice by byl globální lídr v produkci farmak pro oči a pokožku.

Rekordem roku zústala nabídka za 101 miliard dolarů

Vrcholem letošní akviziční scény by se mohlo stát převzetí britské firmy AstraZeneca americkým Pfizerem. Ve hře je údajně nabídka za 101 miliard dolarů, transakce by se tak stala největším obchodem v historii farmaceutických fúzí a akvizic. Šéfové obou firem zatím o svém sbližování mlčí, investoři už ale nakupují. Akcie AstraZenecy během včerejšího obchodování vzrostly o více než sedm procent.

Řada velkých hráčů na farmaceutickém trhu splatila své dluhy z poslední velké konsolidace po roce 2000 a přetékají hotovostí. Části firem zároveň letos končí patenty na léky, které jim po léta vynášely miliardové zisky, a do hry budou moci vstoupit výrobci generik. Konečně pak na prodej méně ziskových divizí a osekávání nákladů tlačí i zostřující se cenové poměry na hlavních trzích v Americe a Evropě.

Hodnota fúzí ve farmac. průmysluHodnota fúzí ve farmac. průmyslu | E15

Farmaceutický trh zůstává velkým tématem i pro investory. Ti totiž sázejí na rychlé zisky z nákupů akcií firem, které se mohou stát předmětem akvizic. Krom AstraZenecy tak rallye zažily i akcie Allerganu, které včera podražily o bezmála 20 procent. Nákupy podpořily i Novartis a GlaxoSmithKline. Akcie švýcarské firmy přidaly takřka tři procenta, britský titul narostl o více než pět procent.