Stabilní společnosti si půjčují levně

Mike Rhodin, senior viceprezident IBM Software Solutions Group.

Mike Rhodin, senior viceprezident IBM Software Solutions Group.

Společnosti IBM, která se zaměřuje na IT služby, se tento týden podařilo profitovat ze strategie Fedu držet úrokové sazby při zemi a prodat dluhopisy s rekordně nízkým kuponem. IBM prodala desetileté dluhopisy s kuponem 1,875 procenta, což je podle společnosti Dealogic nejnižší výnos amerických korporátních bondů s touto splatností.

Další zavedené stabilní společnosti se tento rok předhánějí ve vytyčení rekordně nízkých úroků na svých dluhopisech. Také společnosti 3M nebo McDonald’s tento rok využily velmi nízkých výnosů amerických vládních dluhopisů, které se používají jako srovnání pro korporátní dluhopisy investičního stupně, a prodaly rekordně nízko úročené obligace. Výnos dluhopisů IBM ze středeční aukce překonal dosavadní rekord právě společnosti 3M, která minulý měsíc umístila desetileté obligace s dvouprocentním výnosem. Výhodné situace na dluhopisovém trhu tento týden využily také jihoafrická těžařská společnost AngloGold Ashanti a Daimler Finance North America, která shání finance pro severoamerické operace německého Daimleru. AngloGold Ashanti vydala dluhopisy za 750 milionů dolarů a Daimler Finance North America získala na trzích 2,25 miliardy dolarů.

Společnost IBM vydala dluhopisy za rekordně nízký úrok již potřetí od začátku roku. Tranše, která se uskutečnila tento týden, je ale první od květnového snížení korporátního ratingu agenturou Standard & Poor’s z A+ na AA-. Kupon, se kterým IBM prodala své dluhopisy, je zhruba jen 0,4 procenta nad aktuálním výnosem desetiletých amerických vládních bondů.

Firemní financování prostřednictvím dluhopisů se stává stále oblíbenější i v Česku. Českou specialitou je nominální hodnota jedné koruny, při které se držitelé vyhnou placení daně z úroku.