Stále více zájemců si brousí zuby na banku BGŻ

Nizozemská Rabobank má v polské BGZ největší podíl

Nizozemská Rabobank má v polské BGZ největší podíl Zdroj: wikipedia.org

Den za dnem roste fronta koupěchtivých, kteří by rádi převzali polský peněžní ústav Bank Gospodarki Żywnościowej (BGŻ), ačkoli nizozemská matka Rabobank svůj 98procentní balík akcií ještě ani nenabídla k prodeji. Výše budoucí transakce se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů.

Jako první oznámil výkonný ředitel UniCreditu Federico Ghizzoni minulý týden, že italský ústav, který vlastní druhou největší polskou banku Pekao, předložil jedenácté největší bance v zemi nezávaznou nabídku. Od té doby, co jeho největší rival PKO BP (největší polská spořitelna) začal v červnu s přebíráním polské dcery švédské Nordea Bank, musejí Italové pociťovat silné pnutí, aby vzniklý rozdíl ve velikosti skupin opět umenšili. Ale nejen oni mají apetit.

Španělská Banco Santander sice objevila Polsko docela pozdě, v roce 2006, ale za poslední tři roky se v akvizicích činila. Její Bank Zachodni WBK (převzatá od irské AIB) se po fúzi s Kredyt Bank (předtím v držení belgické KBC) stala číslem tři v polském bankovnictví. Španělé však chtějí ještě více a BGŻ by mohla jejich přání přiblížit realitě.

Zájemců je ale mnohem víc

Podle agentury Reuters, která se odvolává na osobu „obeznámenou s transakcí“, by BZ WBK již měla být „v závodu o BGŻ“. Také francouzská BNP Paribas se o dceru Rabobank čile zajímá a provádí due diligence testy, uvádí agentura. Mezi dalšími zájemci mají podle Reuters být polská Alior Bank a největší polská pojišťovna PZU. Alior, PZU, ani BGŻ však informaci nechtěly komentovat.

O BGŻ se tak zajímají téměř všichni nejdůležitější hráči na polském finančním trhu. Deník Rzeczpospolita mezi potenciální účastníky řadí ještě Credit Agricole z Francie, ING z Nizozemska a polskou Getin Noble Bank. Podle Gazety Wyborcza by na dceru Rabobank mohly mít zálusk i družstevní banky, ale chybí jim finance.

Poslední slovo bude mít každopádně Komise finančního dohledu, která transakci musí povolit. Před časem dala na srozuměnou, že strukturu na polském bankovním trhu považuje za přiměřenou a další koncentraci si nepřeje. Komentátoři poukazují na to, že převzetí BGŻ bankou Pekao by vedlo k „zabetonování“ trhu. To by znamenalo, že šance ostatních účastníků jsou větší.