Staré byty jsou nadějí stavebních spořitelen. Těm opět přibývají klienti

Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS). Zdroj: Euro - Jan Rash

Staré byty jsou nadějí stavebních spořitelen Polovina tuzemských bytů je starších čtyřiceti let. Nutnosti jejich modernizací a rekonstrukcí by rádi využily stavební spořitelny. Ty nejvíce vydělávají právě na poskytování úvěrů na bydlení, tím jsou nejčastěji mysčleny právě rekonstrukce, ne tolik pořizování nevomitostí. Na tomto poli stavební spořitelny válcují hypoteční úvěry.

“Stavební spoření je považováno za velmi vhodný instrument pro rekonstrukce a modernizace,” říká k tomu Vladimír Staňura, předseda představenstva ČMSS. ČMSS, která má podle svých slov na trhu téměř poloviční podíl, za loňský rok poskytla nové úvěry v objemu přes 19 miliard korun.

Stavebnímu spoření pomohl předčasný konec Nečasovy vlády a konec debat o budoucnosti státního příspěvku, který nyní dosahuje deset procent ročně, maximálně však dva tisíce korun. Vedení ČMSS si libuje, že zájem o stavební spoření opět roste a za loňský rok uzavřela bezmála 228 tisíc novým smluv na minimálně šestileté spoření.

Ačkoliv má být spoření ve stavebním spoření určeno ke spoření na bydlení, nic takového není od klientů vyžadováno. Využívá se tedy jako běžný spořící produkt. A v tomto směru patří nyní k nejvýhodnějším. Především díky jeho státní podpoře. “Díky nízkým úrokových sazbám na trhu je stavební spoření populární jako nikdy před tím,” říká Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

Za šest let spoření ve stavebním spoření (při maximálně dvaceti tisících korun ročně) lze vydělat 4,8 procenta ročně. Běžné spořicí účty, kde má klient ale k penězům neustále přístup, vydělávají v lepším případě kolem jednoho procenta.

Jak využít stavebka k financování družstevního bytu