Stavební spoření ztrácí na popularitě kvůli občanskému zákoníku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Zájem Čechů o stavební spoření klesá. V prvním pololetí letošního roku uzavřeli 214 tisíc nových smluv, což je o čtvrtinu méně než loni. Vyplývá to z dat ministerstva financí. Když už ale střadatelé stavební spoření zvolí, určují si vyšší cílovou částku. Ta průměrně od minulého roku stoupla o 29 tisíc na 355 tisíc korun.

Předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vladimír Staňura v úterý uvedl, že zájem o nové smlouvy o stavebním spoření by se měl během příštího roku obnovit.

Důvodem současného menšího zájmu o nové smlouvy jsou podle Staňury omezení při výpovědi smluv u dětí, protože je musí schvalovat na základě nového občanského zákona opatrovnické soudy. Staňura si navíc myslí, že trh je stále ještě pod vlivem úvah z minulosti o možném omezení stavebního spoření v Česku.

Klesá od roku 2003

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci června bylo uzavřeno celkem 3,66 milionu smluv, což je o zhruba 166 tisíc smluv méně než ke konci roku 2014.

Objem i počet úvěrů podle statistik ministerstva financí ke konci června ve srovnání s koncem roku 2014 klesl. Spořitelny evidovaly přes 722 tisíc úvěrů, tedy o zhruba 30 tisíc méně než na konci loňského roku. Celkový objem úvěrů klesl o 5,9 miliardy na 243,7 miliardy korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky vzrostl na 62,2 procenta.

Z vyjádření ministerstva financí dále vyplývá, že resort do června stavebním spořitelnám poukázalo roční zálohy na státní podporu za 4,4 miliardy korun. Částka tak klesá, předloni ministerstvo vyplatilo 4,9 miliardy.