Stavební spořitelny v lednu půjčily víc peněz, uzavřely méně smluv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Tuzemské stavební spořitelny poskytly v lednu úvěry za 3,4 miliardy korun, meziročně o 18 procent více. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek navázal na trend z loňského roku a klesl. Spořitelny uzavřely necelých 36.000 nových smluv, meziroční pokles je tak více než pětinový. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Za loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 49 miliard korun, což byl meziroční růst o 22 procent. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni o čtvrtinu klesl, spořitelny jich uzavřely necelých 459.000.

Asociace českých stavebních spořitelen letos čeká růst úvěrů o 12 procent a rovněž růst počtu nových smluv. Sjednávání nových smluv totiž podle tajemníka asociace Jiřího Šedivého nabere během roku na dynamice a poroste o zhruba pět procent. „Produkt nabízí i v prostředí nulových úrokových sazeb solidní výnos. Postupně roste počet klientů, kteří stavební spoření po roce či dvou opět objevují,“ uvedl.

Postupně roste počet klientů, kteří stavební spoření po roce či dvou opět objevují

Lednový vývoj byl u jednotlivých spořitelen rozdílný. Zatímco jednička na trhu, ČMSS, jako jediná zaznamenala růst počtu nových smluv, v případě úvěrů zaznamenala pokles. Naopak například Modrá pyramida zaznamenala výrazný růst objemu poskytnutých úvěrů, ale zájem o nové smlouvy u ní klesl.

„Předpokládám, že v letošním roce poroste zájem o nové smlouvy o stavebním spoření, zájem by se letos mohl zvýšit minimálně o deset procent,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura. Důvodem rostoucího zájmu by podle něj měla být především jistota stabilního zhodnocení. Současná rozkolísanost akciových trhů podle něj nahrává zabezpečeným spořicím produktům.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.