Studenti dostanou půjčku snadno. Moc je to ale nezajímá

studenti

studenti Zdroj: profimedia.cz

Peníze studentům v Česku půjčí jen pět bank: Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank, GE Money Bank a ČSOB. Poslední dvě ale nabízejí pouze studentský účet a k němu kontokorent s limitem deseti, respektive dvaceti tisíc korun. Částka je to nevelká, ale k jejímu získání stačí doložit platné potvrzení o studiu.

„Zájem o studentské účty dlouhodobě mírně roste,“ objasňuje mluvčí ČSOB Pavla Hávová s tím, že přesný počet účtů banka nesděluje. Pro získání vyšší sumy tak musíte buď požádat o standardní úvěr, nebo jít ke konkurenci.

„Speciální úvěr na financování studia, studijních pobytů v zahraničí či jazykového vzdělávání jsme poskytovali několik let, zájem byl však téměř nulový, proto jsme tento typ úvěru zhruba před půl rokem přestali poskytovat,“ uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Česká spořitelna studentům půjčí až 300 tisíc korun za 8,9 procenta ročně a bez poplatku za zpracování či vedení úvěru. Do sto tisíc korun pak úvěry poskytuje jen se spoludlužnickým závazkem třetí osoby, tedy bez ručitelského závazku či jiné formy zajištění. Splácení úvěru si může student odložit. Během studia splácí pouze úroky, po jeho skončení pak začne splácet jistinu.

„Spotřebitelských úvěrů poskytnutých studentům máme relativně málo,“ sdělil mluvčí UniCredit Petr Plocek. Studentský život obecně je podle něho buď spojen s nižšími životními náklady, je hrazen z prostředků rodičů, anebo bývá pokryt přivýdělkem samotných studentů. Banka proto nabízí vysokoškolákům půjčku do 150 tisíc. K vyřízení je třeba (jako u všech ostatních institucí) potvrzení a výkaz o studiu. Student nemusí mít trvalý příjem, postačí doklad o příjmu některého člena rodiny či kamaráda s čistým měsíčním příjmem alespoň patnáct tisíc korun.

„Nejštědřejší“ je pak na českém trhu Komerční banka, která je studentům ochotna půjčit až 600 tisíc korun, přičemž ti z vysokých škol a vyšších odborných škol je mohou použít na cokoliv, ostatní studenti pouze na úhradu školného. Splácení jistiny lze u vybraných typů studia odložit až na dobu po jeho skončení, během studia se tak měsíčně hradí jenom úroky z vyčerpaného úvěru. Nemá-li žadatel o úvěr vlastní pravidelný příjem, vyžaduje banka jištění například ručením třetí osoby, vkladem u KB nebo stavebním spořením u Modré pyramidy stavební spořitelny.

Určitý vzruch do této oblasti by však v následujících letech mohly vnést plány ministerstva školství na zavedení nějaké formy zápisného či školného. “Po případném zpoplatnění studia na státních vysokých školách zvážíme naši nabídku v tomto ohledu uzpůsobit“, doplnila Hávová.