Švýcaři ustavili supersilný frank

Švýcarské franky

Švýcarské franky Zdroj: Ferdi wikimedia commons

Pověst Švýcarska jako stabilního a transparentního finančního centra Evropy včera utrpěla jeden z nejhlubších šrámů za poslední léta. Přičinila se o to tamní centrální banka, která po třech letech zcela neočekávaně uvolnila pohyb švýcarské měny vůči euru. Frank obratem posílil až o 41 procent a akciový trh během několika minut předvedl nejhrozivější salto mortale za poslední čtvrtstoletí. Hodnota ženevské burzy tak během chvíle propadla o více než 110 miliard eur.

Švýcaři doposud prosazovali politiku bránící poklesu kurzu eura vůči franku pod úroveň 1,20. Exportně orientovaná země si tak hlídala cenovou konkurenceschopnost svého vývozu do eurozóny. Zásah centrální banky však kurz franku prakticky srovnal s eurem, čímž švýcarské zboží na evropských trzích podražilo zhruba o 13 procent. „Krok centrální banky je vlnou tsunami pro švýcarskou ekonomiku,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf firmy Swatch Nick Hayek.

Akcie Swatch na burze propadly o bezmála 17 procent, výrazně tratily i další známé švýcarské ikony, 16procentní pád zažily akcie firmy Richemont, prodávající luxusní značky jako Dunhill, Cartier či Montblanc. Pohroma se nevyhnula ani finančnímu sektoru, dvojciferné ztráty hlásily banky Credit Suisse, UBS či Julius Baer, dramatem prošly i akcie farmaceutického gigantu Roche či agentury Adecco. Index SMI švýcarské burzy pak uzavíral poblíž devítiprocentní ztráty.

Na sociálních sítích se pro zásah švýcarských centrálních bankéřů vžil obrat francogeddon, odrážející silně negativní impulz pro domácí ekonomiku. „Pochybuji, že Švýcarsko je připravené na tak silný kurz,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle expertů předchází krok Švýcarů spuštění programu nákupu státních dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB). Za situace takzvaného kvantitativního uvolňování by totiž euro dále oslabilo a pro Švýcarsko by se politika vazby franku na evropskou měnu stala těžko udržitelnou. „Švýcaři evidentně sázejí na to, že ECB spustí na příštím zasedání kvantitativní uvolňování, a to zřejmě ve výrazně větším měřítku, než banka avizovala, objem nákupů může dosáhnout i bilionu eur,“ domnívá se analytička Forex.com Kathleen Brooksová.