Tištění peněz vyneslo Bank of England jmění

Bank of England

Bank of England Zdroj: profimedia.cz

Centrální banka Velké Británie na svém programu kvantitativního uvolňování vydělala téměř 50 miliard liber. Vyplývá to z výpočtů londýnské investiční společnosti M&G Investments. Bank of England nakoupila od roku 2009 pod patronátem britské vlády vládní dluhopisy za 325 miliard liber ve snaze oživit upadající ekonomickou aktivitu.

Expert M&G Investments Jim Leaviss spočítal, že banka nyní sedí na profitu 49,29 miliardy liber. Ten vznikl součtem růstu hodnoty britských vládních dluhopisů a obdržených úroků minus půl procenta. To je aktuální výše úrokových sazeb, které britská centrální banka vyplácí za dodatečné rezervy vytvořené na záruku pro program kvantitativního uvolňování.

Průměrný kupon dluhopisů, jež Bank of England nakoupila v rámci kvantitativního uvolňování a nyní je drží, činí podle M&G Investments 4,45 procenta a průměrný výnos je 3,05 procenta.

Čtěte také:

Londýnská City se brání, britští politici jí pomohou

Británii děsí euro, napumpuje libry do ekonomiky

Je možné vydělat na pádu eura? Příběh Sorose se asi nezopakuje

Leaviss vyzval Bank of England k likvidaci portfolia britských vládních dluhopisů anebo alespoň k přesměrování čistých zisků ministerstvu financí, které by mělo prostředky použít k financování infrastrukturních projektů.

Výnos desetiletých britských vládních dluhopisůVýnos desetiletých britských vládních dluhopisů | E15

Britská centrální banka vydělala za fiskální rok 2010/2011 podle výroční zprávy 11,8 miliardy liber. Do těchto výsledků se ale nezapočítávají kapitálové zisky či ztráty z držených finančních instrumentů ani z nich vyplacené dividendy, úroky či kupony.

Jak se nafukuje měnová zásoba

Kvantitativní uvolňování patří mezi nekonvenční nástroje měnové politiky. Běžně se používá k dosažení inflačního cíle centrální banky v období ekonomického zpomalení. Centrální banka nakupuje za peníze, které si vytvořila z ničeho, aktiva (nejčastěji vládní dluhopisy) od jiných institucí. Cena těchto aktiv nákupy centrálních bank roste a výnos klesá, čímž vládám klesají náklady na obhospodařování státního dluhu. Instituce, které centrální bance aktiva odprodaly, tak budou mít na svých účtech nové peníze. Tím se zvyšuje objem peněz v ekonomice a roste ekonomická aktivita.