Toxické úvěry rostou. Jejich objem se vyšplhal na 1,2 bilionu eur

Velikost toxických úvěrů rasta

Velikost toxických úvěrů rasta

Meziročně vzrostl objem nesplacených úvěrů v evropských bankách o 100 miliard eur na 1,2 bilionu eur (přibližně 32 bilionů korun). Zpráva zhoršuje obavy o stavu problémového bankovnictví zejména v periferních zemích Evropy.

Navzdory optimismu investorů a rostoucím ekonomickým ukazatelům, které naznačují konec evropské krize, se objem nesplacených úvěrů zvýšil. Na konci roku 2012 banky držely v špatných půjčkách 1,19 biliard eur, zatímco rok předtím to bylo o téměř 100 miliard eur méně. Evropská centrální banka (ECB) považuje za toxické půjčky, při kterých nebyla uskutečněna splátka více než 90 dní.

Údaje, které zveřejnil portál cnbc.com, vyvolávají otázky o dopadu na finanční trhy, pokud by byly banky donuceny se riskantních úvěrů zbavit. Tím se mají zabývat také nové stresové testy bank, které minulou středu oznámila ECB. Systémově 128 nejdůležitějších bank v Evropě se podrobí ročním testům kvality rizikových úvěrů i aktiv a kapitálové přiměřenosti. Trhy se obávají zejména o banky v zemích na periferii eurozóny – o Itálii, Španělsku, Řecku a Irsku.

Další impuls pro úvěrové trhy

„S nejistou ekonomickou situací je obtížné předvídat jakýkoliv významný pokles nebezpečných úvěrů v Evropě. Věříme, že toxické úvěry budou příští roky pokračovat v růstu, což na již vzkvétající úvěrové trhy přinese další impuls,“ řekl pro CNBC Richard Thompson, analytik společnosti PwC.

„Evropské banky začaly snižovat jejich expozici vůči nesplaceným úvěrům prostřednictvím prodeje jejich portfolii. Proto globální hráči úvěrového trhu obracejí svou pozornost právě na tento region. Odhaduje se, že rozvahy bank v Evropě obsahují až jednu biliardu eur, čímž daleko přesahují například Spojené státy,“ míní dál Howard Roth a Christopher Seyarth, partneři Ernst & Young.