Transakční trh se z krize nedostal

Mezi nejaktivnější hráče první půlky roku na transakčním trhu patřila skupina Agrofert.

Mezi nejaktivnější hráče první půlky roku na transakčním trhu patřila skupina Agrofert. Zdroj: agrofert.cz

Pro letošek měli odborníci poměrně optimistická očekávání ohledně oživení českého transakčního trhu. Nevyplnila se – objem transakcí dokončených za první pololetí se propadl na 365 milionů eur, což je historicky nejslabší pololetní výsledek. Předpokládá se, že k oživení by konečně mohlo dojít v druhé polovině roku.

Mezi nejaktivnější hráče první půlky roku patřila skupina Agrofert, která koupila masné firmy Animalco, Procházka Holding a SPV Pelhřimov, dále Ethanol Energy či lesnické firmy Wotan. Největším tuzemským finančním poradcem se stala KPMG, právním Havel, Holásek & Partners.

S celkovým českým výsledkem ostře kontrastuje vývoj na globálním trhu fúzí a akvizic. Podle mergermarketu vyskočil objem transakcí v prvním pololetí meziročně o 28 procent. Celkem se prodalo firem za 1,2 bilionu dolarů. Největší světovou transakcí se stal prodej T-Mobile USA. Vlastník Deutsche Telecom odprodal svůj podíl gigantu AT&T za 39 miliard dolarů.

Sektorově byla největší aktivita v energetice (276 miliard dolarů), teritoriálně v Severní Americe. Největším finančním poradcem byl Goldman Sachs. Co se týče aktivity globálních private equity fondů, jednoznačně nejsilnějším hráčem v počtu nákupů a prodejů byl Carlyle Group.

transakce podle sektorůtransakce podle sektorů|mergermarket

vývoj transakcí na českém trhu fúzí a akvizicvývoj transakcí na českém trhu fúzí a akvizic|mergermarket

Analýza Virginie Garcia Martinezové

Letní trh potáhne energetika

Na vrcholu transakční agendy bude v Česku během letních měsíců energetický sektor. Ukazuje totiž větší houževnatost než jiné sektory v zemi.

Aktuálně se hovoří o dvou přeshraničních transakcích, ve kterých se bude angažovat gigant ČEZ. Jednou z nich je prodej turecké energetické firmy Akenerji jejími dvěma hlavními akcionáři, tedy ČEZ a jeho tureckým partnerem, firmou Akkok. Oba investoři nyní posuzují nabídky potenciálních kupců – předběžných uchazečů je kolem dvaceti.

Podle zprávy mergermarketu se do tendru o Akenerji registrovaly také turecké firmy Koc, Sabanci a Boydak spolu s německou RWE. Alan Svoboda, výkonný ředitel pro obchod ČEZ, mergermarketu řekl, že ČEZ očekává za Akenerji 37,5procentní prémii díky tomu, že je vysoká poptávka po vstupu do tureckého energetického sektoru ze strany evropských, asijských a blízkovýchodních hráčů. ČEZ by měl prodej Akenerji uzavřít koncem letošního roku.

Ovšem ČEZ se v energetickém prostoru pohybuje také na straně uchazečů a mergermaketem byl vytipován jako potenciální investor pro projekt společnosti Polska Grupa Enegetyczna (PGE) na výstavbu jaderné elektrárny formou joint-venture. A to i přesto, že se ČEZ rozhodl z polských aktivit stáhnout. Projekt PGE je považován za jeden z nejatraktivnějších jaderných záměrů ve střední a východní Evropě pro koinvestory, jak uvedl jeden ze zdrojů mergermarketu. Polsko má poměrně nízkou veřejnou opozici vůči jaderné energii, což mu zjednodušuje situaci.

Aktivita v ostatních sektorech zůstává na začátku letní sezony ospalá. V červnu se objevil v žebříčku jen jeden větší deal. Manag, česká energetická firma zaměřená na výrobu elektrických zařízení, zaznamenala převzetí ze strany private equity firmy Arx Equity Partners.

Autorka je analytičkou agentury mergermarket

Jak vidí odborníci vývoj na trhu fúzí a akvizic

jak vidí vývoj odbornícijak vidí vývoj odborníci|e15