Třetina Čechů si ulívá peníze a před partnerem to tají. Překvapivě hlavně mladí a staří

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Je to jedna z mála záležitostí, kde se chovají stejně dvě generace. Třetina Čechů žijících v manželském nebo partnerském svazku má tajnou finanční rezervu. A nejčastěji jsou to mladí do 30 let a lidé nad 50 let, tedy dvě odlišné věkové skupiny. Přitom nejde o malé částky, u každého desátého muže či ženy je tato částka vyšší než tři měsíční příjmy. Vyplývá to z průzkumu ING Bank Svět spoření.

Více než pětina respondentů pak potvrdila, že má skryté úspory do výše tří platů. „O tom, co vede české muže a ženy k vytváření tajných finančních rezerv, můžeme jen spekulovat. Důvody budou u každého velmi individuální. Nejčastěji pravděpodobně půjde o pocit svobody a finanční nezávislosti, schopnost dopřát si osobní věci či prožitky bez vědomí partnera nebo naopak o touhu partnera při výročí překvapit nějakou nečekanou pozorností,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank v ČR.

Vaníček navíc takové chování neodsuzuje: „Pokud rodina finančně nestrádá, a veřejná výše úspor domácnosti je dostatečně vysoká pro krytí neočekávaných výdajů, není na tajných rezervách jednoho nebo i obou partnerů nic špatného.“

Hodně zajímavá je i statistika, že 41 procent domácností v Čechách spravuje rodinné finance z oddělených osobních účtů partnerů, které k vytváření tajných rezerv přímo vybízejí.

Dalších 39 procent má pouze společný účet s partnerem a necelá pětina dotazovaných má společný účet s partnerem a zároveň i vlastní účet.

Jak češi zacházejí se svými penězi

Jak Češi nakládají s peněziJak Češi nakládají s penězi|ING

Pramen: ING Bank

„Pro efektivní správu rodinných financí je dobré, když mají oba partneři přehled o celkových příjmech i výdajích domácnosti a alespoň o větších položkách také společně rozhodují. Nezáleží na tom, zda peníze odcházejí ze společného účtu nebo zda rodina vede výdaje ve formě domácího účetnictví, důležité je nastavení pravidel, aby z domácnosti neodtékaly peníze například za duplicitní položky nebo zbytné výdaje,“ radí na závěr Vaníček.

Devět z deseti Čechů se považuje za finančně zodpovědné

Pojištění schopnosti splácet – nutnost nebo luxus?

Mám dluhy, jak postupovat?