Trh fúzí a akvizic byl nejlepší za osm let, na východě Evropy ale pokulhává

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Z globálního pohledu byl loňský rok na trhu fúzí a akvizic nejlepším od roku 2007, investiční příliv ale prakticky minul země střední a východní Evropy.

Ze 22 zemí střední a východní Evropy meziročně vzrostl objem i počet fúzí a akvizic jen ve čtyřech z nich. Celkově počet i objem obchodů v CEE poklesl. Počet ohlášených transakcí klesl o tři procenta, objem však o 15 procent. Vyplývá to ze studie právní kanceláře CMS a společnosti EMIS.

„Trend tedy jednoznačně směřuje podobně jako ve světě ke stále větším transakcím. Polovina transakcí byla realizována mezi hráči na lokálním trhu dané země,“ doplňuje Petr Kříž, výkonný ředitel společnosti EY pro fúze a akvizice v Česku.

Objem transakcí v regionu loni ztratil 15 procent proti předchozímu roku.

Rozdíly mezi zeměmi střední a východní Evropy jsou však rok od roku větší. „Region je stále fragmentovanější,“ píše se ve studii. „Politické změny mají přímý dopad na příliv nových investic a udržitelnost stávajících,“ naráží studie především na Maďarsko posledních let a na obavy z vývoje v Polsku po loňském nástupu nacionalistické vlády.

Za poklesem východoevropského trhu je souhra několika důvodů. Jedním z hlavních je ale úpadek Ruska a tamního trhu.
„Situace na Krymu a východní Ukrajině a sankce uvalené na Rusko uvrhly tamní trh fúzí a akvizic, který byl historicky velmi aktivní, do deprese,“ říká studie. Řecká krize či vlna uprchlíků, která se převalila přes jihovýchodní Evropu, rovněž aktivitě na tomto poli nepomohly.

Investice v regionu stále táhnou Američané. „To není překvapení vzhledem k silnému dolaru vůči euru,“ podotýká studie. Na vzestupu jsou pak investice z Číny a Jižní Koreje.

Český potenciál
Tuzemský trh fúzí a akvizic má podle studie právníků CMS a společnosti EMIS za sebou třetí slušný rok, ačkoli počet i objem obchodů loni poklesl. Česko si ale ve studii vysloužilo přídomek jednoho z nejvýkonnějších a nejstabilnějších trhů ve střední a východní Evropě. „Český trh by mohl dokonce těžit z politické nestability, která se objevila v Polsku a pokračuje v Maďarsku,“ píší partneři CMS.