Trh s novými úvěry roste díky slučování půjček

Nesplácené bankovní spotřebitelské úvěry

Nesplácené bankovní spotřebitelské úvěry Zdroj: CNB

Většina velkých bank letos poskytla na spotřebitelské úvěry více peněz než před rokem. Trh ovšem táhne především zájem lidí o konsolidaci úvěrů, tedy o sloučení půjček do jedné s cílem snížit měsíční splátku.

Fakt vyplývá z ankety ČTK mezi bankami. Konsolidaci půjček odpovídají i data centrální banky. Podle ČNB celkový objem zůstatků spotřebitelských úvěrů včetně kontokorentů a kreditních karet činil ke konci června 194,5 miliardy korun, což byl meziročně pokles o více než tři miliardy korun.

Například Česká spořitelna poskytla za pololetí přes 66 tisíc spotřebitelských úvěrů za více než devět miliard korun. Loni ve stejném období poskytla úvěry za 8,8 miliardy korun. „Očekáváme, že konsolidace úvěrů bude činit významný podíl objemů nových spotřebitelských úvěrů,“ uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení.

Československá obchodní banka v prvním pololetí poskytla spotřebitelské úvěry za 3,8 miliardy korun, meziročně o 17 procent více. „Klienti se více zajímají o sloučení svých stávajících závazků a přehodnocují své dluhy,“ odpověděla mluvčí Pavla Hávová.

GE Money Bank poskytla do července spotřebitelské úvěry za 8,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 11 procent. „Vyšší zájem o spotřebitelské půjčky je tažený zejména konsolidací půjček,“ potvrdil trend mluvčí banky Pavel Zúbek. V případě klasických spotřebitelských půjček je podle něj zájem klientů nižší.

Obdobně se vyjádřil také mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Banka podle něj zaznamenala v pololetí meziroční růst úvěrů o polovinu, důvodem je především stejně jako u GE Money Bank nabídka konsolidace více půjček do jedné. Konkrétní objem nově poskytnutých úvěrů banka ovšem odmítla poskytnout.

Údaje o nových úvěrech rovněž neposkytla Komerční banka. Celkové portfolio spotřebitelských úvěrů bance ke konci června meziročně kleslo o necelé procento na 27,4 miliardy korun. „Pokračující nejistota spotřebitelů ohledně ekonomických vyhlídek prodloužila klesající trend spotřebního financování,“ konstatovala mluvčí Monika Klucová.

Podle údajů ČNB činil ke konci června podíl problémových spotřebitelských úvěrů, kontokorentů a půjček na kreditních kartách z celkového objemu 12,25 procenta.