Tuzemská LBBW prý míří do rukou České spořitelny. Za 1,3 miliardy

LBBW

LBBW Zdroj: Profimedia.cz

Představenstvo stuttgartského peněžního domu Landesbank Baden-Württemberg schválilo prodej své tuzemské filiálky LBBW Bank CZ do rukou České spořitelny. Hodnota transakce činí 50 milionů eur, tedy skoro 1,3 miliardy korun, informoval server Motejlek.com. LBBW ani spořitelna však informaci oficiálně nepotvrdily.

„Jde o spekulaci, kterou nebudeme komentovat,“ uvedlo pro E15.cz tiskové oddělení České spořitelny. A stejně se vyjádřila i česká pobočka LBBW Bank.

Podle Motejlek.com není ale obchod ještě podepsán. Akvizici prosazuje hlavně člen představenstva České spořitelny Daniel Heler. Naopak šéf celé Erste Andreas Treichl jí údajně není příliš nakloněn. Případný prodej ale pro Němce skončí určitě ztrátou. V roce 2008 dali za českou pobočku rakouské Bawag Bank, která se poté přejmenovala na LBBW Bank, podle odhadů 160 milionů eur (cca čtyři miliardy korun).

Nejlepší klienti zůstanou u Němců

Motejlek upozornil, že pro německou banku bude transakce ještě bolestivější, než se může na první pohled zdát. Z banky se totiž do speciální firmy vyvedou problematické úvěry ve výši čtyři až pět miliard korun. Jejich správou budou zřejmě pověřeni současní šéfové LBBW Bank CZ Gernot Daumann a Juraj Černička. Celkové půjčky banky podnikatelům dosahují výše 17 miliard korun. Z toho zhruba čtyři miliardy tvoří úvěry realitním firmám a dvě miliardy fotovoltaikám.

„Stuttgartská centrála si kromě toho vytáhne dva velké a bonitní klienty. Jde o majitele CTR group Jiřího Mušku a skupinu Schwarz-Gruppe, která zastřešuje řetezce Lidl a Kaufland,“ doplnil server.

Motejlek.cz tvrdí, že pokud se kupcem skutečně stane Česká spořitelna, LBBW Bank CZ postupně zanikne. Stejně tak drtivá většina dosavadních pracovních míst v bance.

Rusové nabízeli víc

Ústředí LBBW upřednostnila spořitelnu před druhým zájemcem, jimž byla ruská banka Expobank miliardáře kazašského původu Igora Kima, který dokonce nabízel vyšší částku než Česká spořitelna.

„Prodej Kimovi by měl fatální následky. Po zprávě, že je jedním ze dvou zájemců, vybral z banky značný obnos jeden z významných českých podnikatelů. Firmy typu ČEZ, EGAP, penzijní fondy nebo stavební spořitelny by ho zřejmě následovaly,“ doplnil Motejlek.cz.

O tom, že LBBW by se českých aktivit zbavila, se hovoří zhruba tři roky. Podle Hospodářských novin se tehdy spekulovalo o zájmu investiční skupiny PPF. Ta však nakonec vstoupila na trh skrze novou banku Air Bank. Ve hře postupně byla i italská skupina Intesa Sanpaolo nebo Komerční banka, v poslední době se o LBBW zajímal fond soukromého kapitálu Hartenberg Capital. Všichni však ze záměru vycouvali.

Česká LBBW má pod současným majitelem od roku 2008 kumulovanou ztrátu bezmála 600 milionů korun. Podle HN za to může rok 2009, kdy banka musela ve velkém odepisovat špatné úvěry. Za první letošní půlrok je ve ztrátě 12,6 milionu korun.

V Česku má LBBW 18 poboček. Její bilanční suma byla ke konci letošního prvního pololetí 31,3 miliardy korun, což z ní v tomto srovnání činí jedenáctkou banku českého bankovního trhu.

Gernot Daumann: Pozice LBBW se zlepšuje, ale se ziskovostí ještě spokojen nejsem

I LBBW Bank už nabízí hypotéku bez poplatku za správu úvěru

LBBW uvádí novinku v internetovém bankovnictví