Tvrdý pád. Akcie Deutsche Bank poprvé klesly pod deset eur

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Akcie německé banky Deutsche Bank po zahájení dnešního obchodování prudce oslabily a vůbec poprvé se ocitly pod hodnotou deset eur (270 korun). Mohou za to zprávy, že některé hedgeové fondy ve spojených státech omezily své obchody s bankou kvůli hrozbě vysoké pokuty, které Deutsche Bank čelí v USA.

Spojené státy požadují po Deutsche Bank zaplatit 14 miliard dolarů (337 miliard Kč) kvůli nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí v minulém desetiletí. Zaplatit takovou sumu je ale zcela mimo možnosti banky, jejíž tržní hodnota se v polovině září, tedy než byl oznámen požadavek USA po bance, pohybovala kolem 18 miliard USD a teď je podstatně nižší.

Akcie banky dopoledne v jednu chvíli ztrácely osm procent. Později ztráty částečně snížily a vrátily se nad 10 eur.

Agentura Bloomberg ve čtvrtek napsala, že několik hedgeových fondů, které vypořádávají své obchody s deriváty s Deutsche Bank, stáhlo svou nadbytečnou hotovost a upravilo své pozice. To je znamením, že se obávají obchodů s bankou.

Generální ředitel Deutsche Bank John Cryan se sice snažil dnes ujistit zaměstnance, že banka je silná a hedgeové fondy, které s bankou přerušily obchody, představují pouze velmi malou část klientely. Podle analytiků však zpráva o odchodu fondů ukazuje na nedůvěru v banku.

Německá vláda dala najevo, že nepočítá s tím, že by bance v případě potřeby nabídla finanční pomoc, a banka je silně vystavena rizikovým investicím, zvláště na trzích s deriváty. Mezi investory tak stále více rostou obavy o budoucnost banky, kterou částečně zmírnila pouze zpráva o prodeji pojišťovací dceřiné společnosti za více než jednu miliardu eur.

Podle AP je zde však i obava s větším rozsahem, která poslala dolů akciové trhy napříč Evropou, a to, že Deutsche Bank by se mohla stát pro evropský bankovní systém americkou Lehman Brothers. Americká vláda v září 2008 dala jasně najevo, že nehodlá zachraňovat investiční banku Lehman Brothers, když byla v obrovských potížích. Toto osudové rozhodnutí vyvolalo kolaps důvěry v globální bankovní systém a stáhlo světovou ekonomiku do nejhlubší recese od druhé světové války.

"Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že nebude státní pomoc, ale to by mohl být případ 'slavných posledních slov', protože historie bankovních krizí často ukazují, že velkým bankám nemůže být umožněn krach kvůli obavám ze systémových rizik, které ovlivňují finanční systém a mají negativní dopad na reálnou ekonomiku," uvedl stratég VTB Capital Neil MacKinnon. Mnoho odborníků tak očekává nějakou dohodu, která by mohla mít dopad na majitele dluhopisů, nebo fúzi s Commerzbank, která však má sama finanční problémy. Německá vláda také zřejmě bude tlačit na USA, aby snížily pokutu, protože by nebylo v zájmu nikoho, aby jedna ze systémově nejdůležitějších bank na světě zkrachovala.