Úprk investorů: Britské fondy od brexitu vykrvácely o 40 miliard dolarů

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU Zdroj: ctk/ap

Hodnota aktiv ve správě britských fondů se během tří týdnů od britského referenda o vystoupení z Evropské unie snížila o více než osm procent na zhruba 470 miliard dolarů (11,5 bilionu korun). Důvodem je především propad britské libry. Tvrdí to poskytovatel údajů o tocích prostředků ve fondech EPFR.

Ztráty se soustřeďovaly na akciové fondy a fondy peněžních trhů. Ve ztrátách se odrážel celkový dopad nižších cen aktiv, čisté odlivy a pokles směnného kurzu libry po britském referendu z 23. června. Hodnota aktiv ve správě fondů činila bezprostředně před referendem zhruba 510 miliard dolarů a propadla se o více než 40 miliard dolarů (977 miliard korun) na 468 miliard USD. Procentuální pokles o 8,2 procenta odpovídá zhruba poklesu britské libry během tohoto období, uvádí EPFR.

Obzvláště těžce byly po referendu zasaženy britské realitní fondy. Řada z nich se potýkala s přílivem žádostí o vyplacení podílů a jejich hodnota byla následkem toho snížena. Jenom minulý týden bylo zmrazeno více než 18 miliard liber v realitních fondech zaměřených na drobné investory.

Britské akciové trhy po referendu částečně oživily. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 se pohybuje zhruba o pět procent výše, než kde byl 23. června. Širší FTSE 250 je oproti tomu stále zhruba čtyři procenta v minusu. Analytici francouzské bankovní společnosti Société Générale ale ve čtvrtek upozornili, že důsledky britského odchodu z Evropské unie jsou nadále nejasné. Výhled pro britská aktiva tudíž podle nich zůstává složitý.