Úrokové sazby hypoték zamrzly rekordně vysoko. ČNB může vyvolat další zdražování splátek

Michl Aleš ČNB ekonom

Michl Aleš ČNB ekonom Zdroj: Michael Tomeš

Bankovní rada ČNB, v jejímž čele poprvé zasedal nový guvernér Aleš Michl, zastavila minulý týden růst základní úrokové sazby, kterou ponechala na sedmi procentech. Podle Fincentrum Hypoindexu se to stihlo projevit také na nabídkové sazbě hypoték. Průměrná sazba vzrostla v srpnu pouze o 0,04 bodu na 6,28 procenta. Některé hypoteční úvěry pak dokonce zlevnily. Úroky u hypoték totiž většina bank zvýšila už v reakci na červnový růst základní úrokové sazby. 

„Toto mírné zvýšení je způsobeno pozdější reakcí jedné z bank na červnové zvýšení sazeb ze strany ČNB. Nyní se tedy dá očekávat stagnace úrokových sazeb, kterou jsme předpovídali. Tu mohou vychýlit směrem dolů snad jen akční nabídky jednotlivých bank. Stagnace však nemusí vydržet příliš dlouho, protože i odpůrce předchozího zvyšování základních sazeb guvernér ČNB Aleš Michl připustil jejich další možné zvýšení,“ řekl hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. 

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 4. díl • Videohub

„Můžeme tedy jen doufat, že případné další zvýšení sazeb ČNB nebude příliš dramatické a nepřispěje k dalšímu zvyšování splátek hypoték a tím ke zvýšení tlaku na již dnes tak zatížené rodinné rozpočty,“ dodal Jiří Sýkora. 

Zájemci o hypotéku nemohou příliš jásat. Oproti minulému měsíci, kdy průměrná měsíční splátka hypotéky vzrostla během jednoho měsíce o 1150 korun, se sice tempo růstu prakticky zastavilo, na hypoteční trh však dopadají nejen vysoké úrokové sazby, ale i přísnější pravidla pro poskytování hypoték, která od dubna zavedla ČNB. 

Kvůli rostoucím sazbám rostou měsíční splátky úvěru a je stále složitější dosáhnout na limit ukazatele DSTI, který limituje podíl měsíčních splátek žadatele o úvěr k jeho čistému měsíčnímu příjmu na 45 procent, u mladých pak na 50 procent.

„Navíc ušetřit 10 procent, resp. 20 procent z ceny nemovitosti (limit ukazatele LTV) je při vysokých cenách nemovitostí stále obtížnější. Ceny nemovitostí často znemožňují splnit i limit příjmového ukazatele DTI, kdy hypotéka může činit maximálně 8,5násobek, u mladých pak devítinásobek čistého ročního příjmu žadatele. Vlastní bydlení se tak postupně stává nedostupné i pro střední třídu,“ řekl Jiří Sýkora.