Václav Klaus: České banky jsou příliš líné, burza nevýznamná

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Michael Tomeš, E15

Exprezident a ekonom Václav Klaus považuje tuzemský bankovní systém sice za stabilní, ale málo aktivní. Český bankovní sektor je ve srovnání se zahraničním velmi stabilním. S tím souhlasím, ale nemám pocit, že jsou v současnosti aktivním či aktivizujícím prvkem našeho hospodářství. Spíše se jen vezou, poskytují úvěry nadmíru opatrně, bojí se, aby jim zahraniční matky jejich rozhodnutí nevyčítaly, prohlásil Klaus na konferenci 100 let českého bankovnictví pořádanou UniCredit Bank.

Banky podle Klause nejsou dynamizujícím prvkem, nebojují o klienty a tržní podíly. Zdá se prý, že jsou smířeny se statem quo a dávají přednost vysokým poplatkům. Přispívá k tomu podle něj i evropská regulace. Exprezident také kritizoval to, že banky nejsou vlastněny českým kapitálem. „Skoro celý bankovní sektor je v zahraničních rukách, což nebylo zamýšleným výsledkem transformačního procesu,“ dodal. Kromě bank Klaus zkritizoval také pražskou burzu. „Problém tuzemského kapitálového trhu je v jeho hloubce a šířce. Každý mělký trh je trhem neefektivním, proto je jeho vliv na ekonomiku velmi malým,“ prohlásil Klaus

Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale považuje konzervativnost tuzemských bank za přednost.  „České banky si vedou velice dobře, ať už jde o podíl úvěrů v selhání, jejich krytí opravnými položkami i v rentabilitě kapitálu. Máme velmi konkurenční bankovní trh, je tu přes 40 subjektů, není to oligopolní trh. Je to výsledek kontinuálního vývoje, který dokázal balancovat míru rizik, kterou na sebe banky berou,” uvedl Rusnok.

Šéf Svazu obchodu Tomáš Prouza uvedl, že za důležitý milník považuje sloučení dohledových institucí do jedné, tedy ČNB, což proběhlo v roce 2006. Kritizoval ale neochotu investovat do evropské finanční agendy s tím, že pro Čechy přestává být Evropská unie zajímavou tematikou.

Stejně jako Klaus souhlasí s tím, že české banky se bojí riskovat, proto Češi nejsou lídrem finančních inovací. „Přitom třeba v oblasti kryptoměn vzniká spousta věcí. Není to ale podporováno regulátorem,“ uvedl Prouza. Pro inovace ve financích je podle něj vždy klíčový přístup regulátora. Carlo Vivaldi, šéf regionu střední a východní Evropy v UniCredit Bank, uvedl, že bankovnictví globálně prochází transformací kvůli technologickým výzvám.