Varovný trend: Počet nedobytných pohledávek se zdvojnásobil

práce

práce Zdroj: profimedia.cz

Zlepšení, ale stále žádná sláva. Průměrná lhůta splatnosti faktur se u nás oproti minulému roku, zkrátila o 13 dní. Odběratelé jsou tak nuceni platit faktury téměř o dva týdny dříve. Vyplývá to z průzkumu společnosti Atradius, která se zabývá pojištěním pohledávek. Ve srovnání se státy východní Evropy je však tuzemská doba splatnosti stále nejdelší. Z průzkumu dále vyplývá, že výrazně také narostl počet nedobytných pohledávek.

Podle průzkumu je z celkového objemu faktur firmám pozdě uhrazena více než čtvrtina. Platí to jak pro faktury vystavené tuzemským odběratelům, tak pro zahraniční odběratele. Přesto jde o pozitivní číslo, protože oproti loňskému roku se snížil počet pozdě zaplacených pohledávek o pětinu z 32 na 26 dní.

„Největší podíl pohledávek po splatnosti mají české firmy zabývající se velkoobchodem, maloobchodem a také firmy z oboru stavebnictví a návazných oborů,“ upřeňuje Markéta Stržínková, ředitelka pojišťovny Atradius pro střední a východní Evropu.

Průměrná lhůta splatnosti, kterou české firmy poskytují svým zákazníkům, dosahuje 36 dní od data vystavení faktury. Přesto jde o nejdelší lhůtu splatnosti ze všech zkoumaných zemí východní Evropy.

Jak si stojí země ve finanční morálce

Finanční morálka v evropských zemíchFinanční morálka v evropských zemích | Atradius

Zdroj: Atradius

Nejdelší lhůty splatnosti poskytují svým firemním zákazníkům české firmy ve výrobním sektoru (v průměru 42 dní), zatímco nejkratší ve finančním sektoru (29 dní).

Průměrná doba inkasa, tedy doba do zaplacení faktury, je přitom u českých firem 40 dní (32 dní v roce 2012). To je mírně pod průměrem zemí východní Evropy (49 dní). Ještě hůře na tom jsou země západní Evropy, kde je průměrná doba inkasa celých 57 dní.

Výsledky průzkumu zaznamenaly také vysoké procento neuhrazených faktur po více než 90 dnech. „Důsledkem tohoto trendu je, že se v porovnání s loňským rokem průměrná celková hodnota nedobytných pohledávek nahlášená českými respondenty téměř zdvojnásobila. Důvodem odepsání pohledávky bývá nejčastěji bankrot nebo ukončení podnikatelské činnosti firmy,“ dodává Stržínková.

Domácí nedobytné pohledávky narostly z 2,8 na 4,5 procenta a zahraniční z 2,2 na 4,2 procenta. Potíže s likviditou uvádějí jako důvod zpoždění plateb tuzemští zákazníci. U nedobytných zahraničních pohledávek za firemními zákazníky většinou selhaly pokusy o vymožení.