Většina firem porušuje zákon o účetnictví, pokut se ale bát nemusí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Sankce za porušení předpisu bývají spíše symbolické. Firmy by chtěly rozsah administrativních povinností snížit, v tomto ohledu je Česko mezi nejhoršími zeměmi v celé Evropské unii. Stát však chce zveřejňování účetní uzávěrky zachovat.

Většina českých firem dlouhodobě ignoruje zákon o účetnictví. Neukládá totiž účetní závěrku a výroční zprávu do sbírky listin obchodního rejstříku. Za rok 2013 informační povinnost nesplnilo 67 procent tuzemských společností, ačkoliv nejzazší termín vypršel na konci roku 2014.

Za poslední tři roky údaje o hospodaření ani jednou nepublikovalo 45 procent firem. Nejhorší přístup k plnění informační povinnosti mají podnikatelské subjekty se sídlem v Praze. Nejméně disciplinované jsou malé firmy s tržbami do 10 milionů korun a společnosti, které podnikají v oblasti obchodu.

Situace je jen mírně lepší v porovnání s obdobím před patnácti lety. Například za rok 2009 informační povinnost nesplnilo na 83 procent tuzemských společností. V Německu naopak obdobné povinnosti plní 90 procent firem.

Situace v zahraničí

Jenže u našich západních sousedů je podle českých podnikatelů situace v některých ohledech odlišná. „Rozdíl je ve zveřejnění citlivých dat na internetu, konkrétně tedy zejména v detailu zveřejňovaných dat,“ vysvětluje místopředsedkyně Asociace malých a středních podnikatelů Pavla Břečková.

„I tam je možné se k detailnějším datům dostat, ale tato jsou zpoplatněna a poskytována jednotlivě. V České republice je celý kontext dokonce s vývojovou křivkou, neboť data ve výkazech uvádíme za tři roky,“ dodává Pavla Břečková.

Stav v Česku? Tristní, hodnotí analytička

V Česku se situace v posledních sedmi letech nepatrně zlepšuje. „Nicméně současný stav je stále tristní. Informační povinnost dlouhodobě neplní téměř 60 procent společností,“ komentuje statistiky Petra Štěpánová, analytička společnosti Bisnode.

Zveřejňování dat podle ní přitom není samoúčelné. „Pravidelným sledováním výsledků hospodaření lze v podnikání předcházet potenciálním budoucím problémům a utajování informací o hospodaření tak znemožňuje efektivní prověřování obchodních partnerů,“ dodala Petra Štěpánová.

Naprosto nejhorší přístup k dodržování platných právních norem mají firmy, které podle ČSÚ nevykazují tržby. V této kategorii informační povinnost dlouhodobě neplní přes 82 procent společností.

Celý článek si můžete přečíst na webu BusinessInfo.cz