Vlády periferních zemí si půjčují nelogicky levně. Investoři se obávají bubliny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Nezaměstnanost dosahující dvouciferných čísel, slabé ekonomiky i vlády. To nejsou zrovna argumenty, které by nahrávaly lacinému financování chodu zemí. Přesto výnosy dluhopisů periferních států eurozóny padají na rekordní minima.

Poptávka investorů snížila úrok, který řecká, portugalská či italská vláda platí, do dlouho nevídaných nížin. A to navzdory pochybným ekonomickým fundamentům. „Výnosy v těchto zemích jsou velmi nízké,“ říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR. „Aktuálně drží taktovku centrální banky a fundament trhu není dominantní faktor.“

Itálie, která přede dvěma lety musela za desetileté dluhopisy investorům nabídnout sedmiprocentní výnos, si dnes na deset let půjčuje za 2,5 procenta ročně. Španělsko je na tom podobně. Zásadní otázkou zda se na tomto trhu již vytvořila bublina a investoři by měli vzít nohy na ramena. „Výnosy byly příliš vysoké a spadly příliš rychle,“ řekl deníku Financial Times Oliver Burrows, analytik Rabobank. „Byly nízké výnosy před krizí udržitelné? Ne. Dostaly se nyní na férové hodnoty? Spíše to vypadá, že výnosy spadly až příliš nízko,“ dodal.

Desetileté vládní dluhopisyDesetileté vládní dluhopisy | E15

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann již v červnu varoval, že kvůli bilionům eur levných peněz z americké a evropské centrální banky výnosy dluhopisů předcházejí skutečnému ekonomickému oživení. „Zdá se, že aktuální výnosy dlouhých evropských vládních dluhopisů do ceny zahrnuly ekonomické zotavení, jež se ještě neodehrálo, což přináší prostor pro negativní překvapení,“ uvedl Weidmann v projevu.

V dubnu se investoři mohli utlouci po první řecké dluhopisové emisi od roku 2010. Krátce poté spadly výnosy desetiletých obligací někdejšího problémového člena – Irska – pod úrok, za který si půjčuje Velká Británie. I Španělsko si nyní půjčuje levněji než Spojené státy. Ve Spojených státech se ovšem již začíná projevovat utahování měnové politiky tamní centrální banky, a proto výnosy z jejich bondů rostou jako první.

„Růst amerických výnosů pak povede i k růstu těch evropských, i když dopad na ně bude tlumený situací v eurozóně,“ myslí si Ondřej Matuška, senior portfolio manažer společnosti Conseq Investment Management.