Vstup na burzu se letos vyplácí, firmy vydělaly v průměru 27 procent

peníze, hotovost, ilustrační foto

peníze, hotovost, ilustrační foto Zdroj: epSos.de, Flickr, CC BY 2.0

Investorská nedůvěra z dob krize je zapomenuta. Firmám se letos podařilo získat na světových burzách nejvíce peněz od roku 2007. Objem primárních akciových emisí (IPO) během prvního pololetí vzrostl takřka o tři čtvrtiny, když šest stovek firem dokázalo udat své podíly za více než 122 miliard dolarů. Pro investory nebyla sázka na nové emise špatnou volbou. Letošní IPO jim totiž zatím v průměru vydělaly bezmála 27 procent. Vypovídá o tom pololetní zpráva výzkumné organizace Dealogic.

Zájmu firem o vstup na burzu nahrávají rekordní ceny akcií. „Na trzích plošně roste ocenění, a proto vlastníci soukromých firem mohou za své podniky požadovat vyšší cenu. Z jejich pohledu je ideální čas na prodej,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Ochotu trhu akceptovat drahé akcie tak vedle nově příchozích využila i celá řada hráčů k tomu, aby vycouvala ze své investice.

„O boom IPO se letos staraly zejména fondy soukromého kapitálu, které přes burzu uzavíraly své investice,“ uvádí Clifford Tompsett z PwC. Balení kufrů spekulantů se tak letos podílelo na celkové nabídce nových akcií bezmála z poloviny, nejvíce za sebou velký kapitál bouchal dveřmi v Evropě. Oproti loňsku totiž uzavřelo své pozice třikrát tolik investorů. „Z tohoto pohledu je vysoká IPO aktivita varováním, protože může předznamenat propad trhů,“ dodal Němý s tím, že hráči zřejmě věří, že právě nyní mohou prodat nejdráže.

I díky investorským exitům se stala letos Evropa v disciplíně primárních emisí nejrušnějším regionem, když takřka každý druhý dolar utracený za nově vydané akcie skončil právě zde. O třetinu IPO se postarala Amerika. „Zdejší investoři chtějí ještě stihnout extrémně uvolněné měnové podmínky,“ říká Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Investorskou poptávku po nových akciích pohání obrovský kapitál uvolněný z méně perspektivních aktiv. „Je to zejména existující bublina na dluhopisových trzích, která nutí investory hledat ve větší míře alternativní nástroje, mimo jiné i IPO,“ uvádí Pavel Sobíšek z UniCreditu. Experti se shodují na tom, že letošní rok se z hlediska IPO stane jedním z nejsilnějších v historii.

Největší úspěch
Největším evropským IPO je letos prozatím červencová emise NN Group, pojišťovací divize nizozemské banky ING. Amsterodamská matka prodala svůj bezmála 30procentní podíl v NN Group za 1,5 miliardy eur po 20 eurech za akcii. Za pouhé dva týdny vydělaly akcie NN Group investorům více než 11 procent. Pojišťovna má silnou pozici na evropském trhu včetně České republiky.