Výběry z bankomatů slábnou, roste obliba placení kartou

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Karetním společnostem se, zejména díky bezkontaktním platbám, daří navyšovat zájem klientů o placení plastem či mobilem. „Výsledky potvrzují dlouhodobý světový trend, který výrazně zasahuje i do českého prostředí, a to, že platební karty jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější. Počty plateb na jednu kartu se meziročně zvyšují dvouciferným tempem,“ říká Marcel Gajdoš.

Podle dat asociace Visa Europe, která má zhruba padesátiprocentní podíl na trhu vydaných karet, v loňském roce poklesl objem prostředků vybraných z bankomatů o sedm procent. To ještě neznamená, že lidé vybírají hotovost méně často. Mohou jen vybírat menší částky.

Češi jsou podle Visy nejaktivnějšími plátci bezkontaktní kartou v Evropě, v průměru zvládnou 3,3 transakce za měsíc. Když už se klienti naučili platit bezkontaktně, je podle finančního sektoru na čase převést placení do mobilu. Visa prý letos spustí platby mobilem za použití takzvaného cloudového řešení. To znamená, že nebude muset vyjednávat s mobilními operátory. Na rozdíl od původního modelu plateb mobilem, takzvaných NFC, nebude potřeba speciální SIM karty. Karetní společnosti se také nebudou s operátory muset dělit o zisky. Tento týden oznámila i Fio banka, že v polovině roku chystá spustit NFC platby, půjde však o model na SIM kartě.

Ve hře je i projekt internetové peněženky V. Me. „Intenzivně komunikujeme s klíčovými bankami a internetovými obchodníky,“ říká Gajdoš. Podobně již mluví ale rok.