Z evropských burz mizí kapitál

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Panika na světových trzích si v Praze vybrala už stomiliardovou daň. Právě o tolik během pouhých dvou říjnových týdnů propadla hodnota firem obchodovaných na pražské burze. Jen od počátku měsíce tak český akciový trh ztratil kolem deseti procent, a vrátil se na úroveň z loňského léta. Česko tak přesně kopíruje trend na hlavních trzích, jehož společným jmenovatelem je překotný úprk od rizika.

Křivku volného pádu nabraly trhy v celé Evropě. Brokeři hlásí sedm ztrátových dní v řadě, ale také nejsilnější jednodenní propady akcií za poslední tři roky. „Výprodeje jsou plošné a nevyhnuly se téměř žádnému regionu a sektoru,“ uvádí portfolio manažer ČP Invest Patrik Hudec. Jiskra přeskočila ze starého kontinentu i za Atlantik. Hůře bylo akciím na Wall Street naposledy na jaře roku 2012. Příznivá data o tamní ekonomice nepomáhají. Náladu zámořských investorů nejlépe vystihují hodnoty indexu strachu VIX, bezradnost trhů směle útočí na tříletá maxima.

„Situaci vnímáme tak, že dění na akciových trzích zatím nevybočuje z běžných korekcí, ke kterým průběžně na těchto trzích dochází,“ uvádí optimisticky Marek Pšeničný z České spořitelny. V kontrastu s aktuálním tržním vývojem hovoří i další experti. „Neznamená to, že růstový trend končí, to bychom museli být na dohled od další recese, a tak tomu v Americe a zatím ani v eurozóně není,“ uvádí Kully Samra, analytik firmy Charles Schwab, pro britský portál City A. M.

vývoj indexu Stoxx 50vývoj indexu Stoxx 50 | E15

Výprodeje se zdaleka netýkají jen akcií. Kapitál doslova prchá od ještě nedávno zázračně zotavených dluhopisů zemí evropské periferie. Salto mortale tak předvádí zejména finanční trhy v Řecku. Živelné výprodeje aténských vládních bondů vyšroubovaly jejich výnos jen během uplynulých dvou dnů o třetinu výše, řecké akcie jsou za stejnou dobu o 13 procent levnější.

Volné peníze investorů se tak stěhují na staré známé bezpečné adresy. Ceny zlata atakují měsíční maxima, výnos amerických dluhopisů stlačily nákupy nervózních investorů na nejnižší úroveň od loňského května, obdobným hitem jsou i britské a německé vládní bondy.