Z řeckých bank zmizely za dva dny vklady ve výši miliardy eur

Budova řecké centrální banky

Budova řecké centrální banky Zdroj: Ωριγένης via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

Odliv vkladů z řeckých bank ve středu a ve čtvrtek nabral na rychlosti, přesáhl za oba dny jednu miliardu eur (27,47 miliardy korun) a přiblížil se nejvyšším denním hodnotám od začátku roku. Agentuře Reuters to řekly dva vysoce postavené zdroje z bankovních kruhů. Guvernér řecké centrální banky ve čtvrtek prohlásil, že odliv vkladů z řeckých finančních institucí je pod kontrolou.

Ministři financí eurozóny budou odpoledne jednat o prodloužení záchranného programu pro Řecko a řešení řeckého dluhu. Atény v této věci zatím nedokázaly dospět k dohodě se svými evropskými věřiteli. Bez programu pomoci ale zadluženému Řecku hrozí státní bankrot. Mezi obyvateli země v posledních dnech stouply obavy ze zavedení kapitálových kontrol. Vláda ale jakékoli plány v tomto smyslu popírá.

V Řecku je v pondělí státní svátek, kterým začíná období půstu v ortodoxní křesťanské církvi. Před nadcházejícími třemi dny volna je ale prý mezi Řeky patrná nervozita. Někteří totiž nezapomněli na kapitálové kontroly, které na jaře 2013 během dlouhého víkendu zavedl Kypr, tvrdí jeden ze zdrojů.

Kyperské varování

„Vkladatelé si spojili třídenní víkend s kapitálovými kontrolami, které se uskutečnily na Kypru,“ sdělil podle Reuters bankéř. Podle něj byla ale situace na Kypru odlišná, neboť ji vyvolal kolaps banky.

Ve středu i ve čtvrtek tak denní odliv vkladů z bank přesáhl 500 milionů eur a přiblížil se letos zatím nejhorší úrovni, která nastala v lednu, uvedly zdroje. Za celý první měsíc roku řecký bankovní systém opustilo odhadem 12 miliard eur. V únoru ale údajně odliv mírně zvolnil.

Guvernér řecké centrální banky ve čtvrtek prohlásil, že odliv vkladů z řeckých bankovních domů je pod kontrolou a banka je odhodlána chránit domácí bankovní systém. Podle tehdejší zprávy Reuters odtékalo v té době z řeckých bank údajně 300 milionů až 500 milionů eur (až 13,7 miliardy korun) denně.

Řecko je nejblíže bankrotu od roku 2012

Petr Dufek: Řecko a evropský morální hazard