Za chybu daňového poradce by neměla platit firma. Záleží ale na smlouvě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Živnostníci a podniky obdrželi loni pokuty za téměř sto čtyřicet milionů korun. Daňový poradce by měl ručit za výsledky své práce. Jedinou povinností podnikatelů je dodat včas všechny potřebné doklady.

Namísto prázdninového oddechu starosti s účetnictvím. I tak vypadá červenec v mnoha českých firmách. První červencový týden byl totiž nejzazší termín podání daňových přiznání pro klienty daňových poradců. Finanční úřady nyní daňová přiznání zpracovávají a tam, kde objeví chyby, hrozí podnikům a živnostníkům vyměření vyšší daně, případně pokuty a penále.

Kdo nese odpovědnost za případné chyby, které odhalí až finanční úřad? Plátce, nebo daňový poradce? Pokud nebude podáno přiznání nebo nebude zaplacena správná výše daně do pěti pracovních dnů po 1. červenci, sankce budou vždy vyměřeny podnikateli. Ten pak může vymáhat náhradu škod na svém poradci.

Poradci musí být povinně pojištěni

„Daňoví poradci musí být ze zákona na riziko způsobení škody pojištěni. Pokud dojde k pochybení, je poradce povinen spolupracovat při zjednání nápravy, a pokud sankce vznikla jeho zaviněním, tak ji uhradit,“ říká Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Plátce daně musí vůči finančnímu úřadu splnit dvě povinnosti – zaprvé v řádném termínu podat daňové přiznání, zadruhé zaplatit přiznanou daň. Pokud se do pěti tolerovaných pracovních dní po 1. červenci jedno nebo druhé nestane, finanční úřad podnikateli vyměří pokutu a (nebo) úroky z prodlení.

Chyba daňového poradce: Kdo nese odpovědnost?

Výhody při zpracování dańového přiznání daňovým poradcem