Zájem o kontokorenty spadl na dvanáctileté dno. Srazila ho bohatnoucí společnost

Platba

Platba Zdroj: Profimedia

...
Kreditní karta
3
Fotogalerie

Ani reklamy propagující kontokorent jako formu finanční rezervy příliš nezabraly. Objem půjček prostřednictvím kontokorentu, což je povolená půjčka k běžnému účtu, se letos propadl na nejnižší hodnoty od začátku roku 2007. 

V dubnu se celková výše kontokorentů podle České národní banky dostala na  9,08 miliardy, níže byla naposledy v dubnu 2007. Kolem této hranice se kontokorenty pohybovaly i v květnu, kdy měli klienti bank rozpůjčováno 9,2 miliardy korun.

„Je to dáno především dlouhotrvající ekonomickou konjunkturou a bohatnutím společnosti,“ říká manažer Moneta Money Bank Jan Kruliš a dodává: „Tato situace vede k tomu, že lidé mají dostatek finančních prostředků a nepotřebují využívat rezervy, které jim kontokorent nabízí.“

Kontokorenty ostatně dosáhly rekordu v únoru 2012, kdy jejich objem přesahoval třináct miliard. V té době se hospodářství příliš nedařilo.

Ekonomický růst provázený rekordně nízkou nezaměstnaností a rychlým růstem příjmů domácností není ovšem jedinou příčinou propadu zájmu o tento typ půjček. „Kontokorenty jsou teď velmi drahé a pro domácnosti je lepší sjednat si klasický spotřebitelský, popřípadě hypoteční úvěr,“ uvádí důvod propadu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Peníze z povoleného debetu se totiž úročí v průměru roční sazbou 17,8 procenta, přičemž u spotřebitelských úvěrů je to 8,3 procenta.

Právě „spotřebáky“ na rozdíl od kontokorentů zažívají v posledních letech boom. Jejich objem v květnu dosáhl rekordních 222,6 miliardy korun. „Je to zejména z důvodu interní motivace bank, které se více zaměřují na prodej spotřebitelských úvěrů než kontokorentních úvěrů,“ upozorňuje Roman Lux, odborník poradenské firmy Deloitte na finanční sektor.

Pro domácnosti je výhodné využít konsolidaci drahých úvěrů z kontokorentu nebo z kreditní karty do jednoho spotřebitelského úvěru, který je výrazně levnější. Tento trend potvrzují rovněž banky. „Klienti volí jiné způsoby financování svých potřeb a více využívají splátkové úvěry,“ doplňuje Patrik Madle, mluvčí Československé obchodní banky.  KontokorentyKontokorenty|E15/ČNB