Zájem o německé obligace Bunds ochladl

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Zatímco okrajové části měnové unie zažívají zesílený zájem investorů, německé obligace zvané Bunds, které dosud představovaly jednu z mála investičních jistot, atraktivitu ztrácejí. Středeční emise spolkového ministerstva financí, která měla shromáždit tři miliardy eur z prodeje 30letých cenných papírů, skončila ziskem 2,8 miliardy.

Analytici připomínají, že se tak po dlouhých letech silné poptávky nyní v krátké době stalo už podruhé. Minulý týden, v aukci 10letých dluhopisů, činil rozdíl mezi očekáváním a výsledkem 700 milionů eur. Počítalo se s udáním bondů za pět miliard eur. „Je zjevné, že investoři považují za atraktivnější výše úročené obligace periferních ekonomik, třebaže jde o méně jisté papíry,“ uvedl Jörg Müller z agentury, která pro ministerstvo financí bondy upisuje.

Statistiky dodávají, že předešlá aukce Bunds „nedopadla“ poprvé od roku 2012, dvojí nezdar je prvním od roku 2011.

S Řeckem, které se dostalo na výnosovou hodnotu 7,2 procenta, si úspěch v emisích připsaly i Portugalsko a Španělsko. U Řecka roste naděje, že by se mohlo časem vrátit pro hotovost na finanční trhy, kam nemá přístup od roku 2010.

Na vlně se veze i Itálie. Její 30leté obligace se ocitly na výnosu 5,4 procenta, tedy dvě procenta nad aktuálním oceněním Bunds.