Zájem o pojištění kurzových rizik roste, ale jen o procenta ročně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Bankovní byznys zajišťování kurzových rizik, kterému před lety zasadila tvrdou ránu finanční krize a následný pád kurzu koruny, pomalu ožívá. V roce 2009 ho v očích klientů ale potopil pád kurzu koruny, která předtím vytrvale posilovala. V Česku se zajišťují především exportéři proti posilující koruně. Její pád jim pak na zajištění přinesl nemalé ztráty.

Podle informací deníku E15 zájem o pojištění kurzových rizik plynoucích z pohybu kurzu české koruny roste, ale pouze o jednotky procent ročně. „Po letech 2009 a 2010 se firmy k hedgingu měny postupně vracejí. Nelze hovořit vysloveně o boomu, ale trend je stoupající,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Měnový hedging využívá třetina jejích firemních klientů. „Zájem je vždy závislý na vývoji kurzu, například pokud koruna v posledních měsících oslabuje, exportní společnosti využívají zajištění častěji než v dobách, kdy posiluje,“ dodává Plocek. „S ohledem na stabilní kurz koruny k výkyvům zájmu o hedging nedochází,“ říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

kurz eura ke koruněkurz eura ke koruně | E15

K zajištění měnových rizik se nejčastěji používají forvardové kontrakty, ale v posledních letech roste i zájem o opční strategie. Možnost pojistit se proti posilování či oslabování koruny se u tuzemských podniků zabydlela teprve před deseti lety. A to nejen u velkých korporací, ale i u malých a středních podniků.

Finanční krize také výrazně zkrátila dobu, na kterou se kvůli nejistotě zakázek firmy zajišťují. Z dříve běžných pěti let se doba zkrátila na jeden až dva roky.

EGAP se dostala do čela Bernské unie
Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) byla na výročním zasedání Bernské unie ve Vídni zvolena na dva roky do řídicího výboru asociace. Pro EGAP je to významné ocenění podpory exportu v Česku. Bernská unie sdružuje největší pojišťovny zabývající se exportním financováním. Patří k ní jak takzvané Export Credit Agencies (ECAs – pojišťovny kryjící rizika financování exportních operací s oficiální podporou), tak soukromé pojišťovny kryjící tato rizika na čistě komerčním základě. EGAP letos zatím pojistila export českých firem za 48,2 miliardy korun mířící do 39 zemí.

„Podniky začaly být opatrnější v investicích a dlouhodobém plánování v zakázkově méně jistém období. A doba zajištění, pro které jako banka požadujeme podkladové cizoměnové cash flow zajištěné zakázkami, se tedy logicky zkrátila. A to z až pětiletých období na aktuální zpravidla jeden až dva roky,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová.