Zájem o stavební spoření pro děti klesá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

Stavební spořitelny začaly dodržovat nový občanský zákoník, ze kterého vyplývá, že pokud chtějí rodiče ukončit stavební spoření uzavřené na své děti, musejí požádat o souhlas opatrovnický soud, což vyvolalo propad zájmu. „Za poslední měsíce evidujeme mírný pokles zájmu v řádu procent,“ přiznává Rostislav Trávníček, ředitele komunikace Českomoravské stavební spořitelny.

Finanční poradci se ke stavebnímu spoření pro děti navíc obrátili zády a přestávají ho klientům nabízet. „Stavební spoření pro děti v zásadě nedoporučujeme. Většina stavebních spořitelen od ledna výrazně zpřísnila podmínky při výběru peněz ze smluv na nezletilce,“ říká Lucie Drásalová ze společnosti Partners.

Žádat soud o svolení s výběrem peněz, které právně patří dítěti, je náročné a zdlouhavé. Podle Trávníčka se na rozhodnutí většinou čeká tři měsíce. To je nakonec většinou negativní. „Za své klienty mohu potvrdit, že opravdu drtivá většina rozhodnutí soudu je zamítavá,“ dodává Drásalová. Nový občanský zákoník se netýká pouze stavebního spoření. Podobná situace letos nastala i u dalších finančních produktů uzavíraných přímo na jméno dítěte, jako je třeba spoření v podílových fondech pod značkou Zlatá rybka z dílny Pioneer Investments.

„Je vhodné spíše spořit peníze na svůj účet, dokud si rodiče nejsou jisti, že se výchova neminula účinkem a dítě dané prostředky využije rozumně,“ radí Josef Rajdl, vedoucí analytik Fincentra.

Stavební spoření: Má ještě smysl?