Založení bankovního účtu online trvá 17 minut. Přes aplikaci to umí pouze čtyři banky

Konzultace v mBank

Konzultace v mBank Zdroj: mBank

Česká spořitelna
Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
Moneta Money Bank pobočka
Sídlo ČSOB v pražských Radlicích
5
Fotogalerie

Zařídit si účet u banky online jde v dnešní době téměř u všech bank na českém trhu. Pandemie koronaviru navíc způsobila rozkvět online služeb, a tak tuto možnost nabízí 90 procent bank. Přes mobilní aplikaci to však lze jen u 20 procent z nich. Konkrétně tuto možnost nabízí pouze čtyři banky, a to mBank, Moneta, Air Bank a Creditas. Vyplývá to z průzkumu, který KPMG Česká republika provedla mezi tuzemskými bankami.

V průměru podle Benjamina Fisteina, manažera KPMG, trvá založit si účet online zhruba 17 minut. Nejrychleji lze zřídit účet u mBank, kde na to klient potřebuje 14 minut. Pokud se rozhodne pro Hello Bank, zabere mu založení účtu 22 minut. Největší problém je podle Fisteina s tím, že většina potencionálních klientů zakládání účtů přeruší a nedokončí ho. Pomáhá například možnost uložení rozpracované žádosti nebo zpětné kontaktování bankou,“ domnívá se Benjamin Fistein. 

Svou roli hraje také přehledné uživatelské rozhraní a transparentnost celého procesu. Například zobrazení časové osy, která ukazuje jednotlivé kroky, pomůže klientovi se zorientovat, a zvýší tak pravděpodobnost, že proces dokončí.

Samotnému procesu podle průzkumu KPMG nepomáhá ani fakt, že jen polovina bank využívá strojové čtení údajů z průkazů a dokumentů pomocí optického rozpoznávání znaků. Získaná data je potřeba kontrolovat a případně opravit, čímž se celý proces prodlužuje a pro zákazníka stává méně komfortní.

I když čerstvý klient projde celým tímto procesem, který by měl zařizování účtu urychlit, i tak nemůže účet začít používat okamžitě. Aktivace účtu je podmíněna zaúčtováním první platby v korunách. To trvá zpravidla jeden pracovní den. 

Bankovní identita vše urychlí

Tento problém by se však měl brzo vyřešit se zavedením bankovní identity, kterou postupně banky zavádí. Akreditaci k bankovní identitě zatím ministerstvo vnitra udělilo Air Bank, České spořitelně, ČSOB, Komerční bance a Monetě Money Bank.

„Očekávám, že po zavedení BankID by zřízení bankovního účtu nemělo trvat déle než pět minut,“ doplňuje Fistein. Odpadne nutnost korunové platby a téměř všechny informace si banka stáhne, jakmile se klient pomocí BankID identifikuje. 

Ještě těžší to ale mají podnikatelé a firmy. I přesto, že tento proces není o moc více složitější než u běžného klienta. Možnost pro podnikatele vůbec si zřídit účet online, poskytují pouze čtyři banky: mBank, ČSOB, Moneta a Equa Bank.Firemní účet pak umí online založit jen dvě banky, a to mBank a Equa Bank, nicméně v případě Equa Bank je podpis smlouvy možný pouze na pobočce.