Banky: Zvýšení sazeb ČNB podpoří zdražování úvěrů, především hypoték

Hypotéky začínají zdražovat

Hypotéky začínají zdražovat Zdroj: Tomeš Michael / E15

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zvýšení úrokových sazeb centrální banky podpoří zdražování úvěrů, především hypoték. Vyplývá to z reakcí největších bank, které ČTK oslovila. Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

"Sledujeme pečlivě situaci na trhu a reakci jednotlivých subjektů na aktuální zvýšení sazeb ČNB. Není vyloučeno, že na poslední vývoj na hypotečním trhu zareagujeme v oblasti naší hypoteční nabídky," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek předpokládá, že zvýšení sazeb může mít dopad na úvěry s krátkou fixací, u dlouhodobých úvěrů a spotřebitelských úvěrů skokový růst neočekává.

"V tuto chvíli rozhodnutí analyzujeme, bezprostřední změnu sazeb nechystáme," uvedl mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Ta úrokové sazby hypotečních úvěrů měnila k 18. červnu, nejvíce využívané fixace rostly o 0,2 bodu. Moneta Money Bank bude podle mluvčí Zuzany Filipové reagovat v řádu dní, o úpravě sazeb rozhodne ve čtvrtek.

Dnešní zvýšení základní sazby ČNB není pro hypotéky zas až tak podstatnou zprávou, upozornil ředitel hypoték v Raiffeisenbank Milan Voldřich. Tou důležitější podle něj je ta, že cena dlouhodobých peněz na trhu, tedy těch, které přímo ovlivňují ceny hypoték, vzrostla od konce minulého roku o více než jedno procento. "A to je také hlavní důvod, proč hypotéky začaly zdražovat a nadále budou. Zvýšení sazeb ČNB na tento trend jen dává razítko a možná zdražení hypoték lehce urychlí," dodal.

Proti proudu jde Air Bank, která od pátku 25. června sníží úroky u hypoték o 0,1 procentního bodu. "U nových hypoték nyní nabídneme roční úrokovou sazbu od 2,29 procenta. Snížená úroková sazba platí jak pro nové hypotéky, tak i pro hypotéky převedené k nám z jiné banky," uvedl vedoucí oddělení hypoteční služby Air Bank Radek Perman.