Zase bruselský šiml, myslí si o platební legislativě spotřebitelé

Bankomat - ilustrační foto

Bankomat - ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Mlada fronta, Euro

Evropští spotřebitelé včetně těch českých se obávají, že v současné době projednávané návrhy legislativy EU placení kartami prodraží a zkomplikuje. Podle průzkumu agentury IPSOS si dva ze tří českých spotřebitelů myslí, že návrhy na omezení mezibankovních poplatků na ně budou mít negativní dopad. Většina dotázaných navíc neočekává, že by na ně obchodníci přenesli část úspory nákladů ve formě nižších cen.

Průzkum, který ve 13 evropských zemích pro společnost MasterCard agentura provedla, se zajímal o názory spotřebitelů na návrhy EU stanovit strop pro mezibankovní poplatky, jimiž obchodníci přispívají do systémů elektronických plateb.

Podle výsledků průzkumu se 64 procent českých spotřebitelů obává, že v důsledku zavedení pevného limitu mezibankovních poplatků na tom budou hůř.

Ještě vyšší počet spotřebitelů (82 procent), je přesvědčen, že obchodníci na ně nepřenesou žádné úspory nákladů, které jim snížení jejich podílu na nákladech elektronických platebních systémů přinese.

Šetření navíc ukazuje, že obzvlášť kriticky se spotřebitelé stavějí k návrhu pravidla, podle něhož by obchodníci měli právo rozhodovat, které konkrétní karty budou či nebudou akceptovat.

Zrušení pravidla akceptace všech karet (tzv. Honour All Cards Rule) by totiž spotřebitele připravilo o tu nejcennější vlastnost platebních karet – jistotu, že je mohou používat kdekoli na světě.

Více než sedm z 10 spotřebitelů v České republice a 77 procent všech Evropanů si myslí, že jim toto opatření používání platebních karet ztíží.

Španělsko jako negativní případ

Společnost MasterCard dlouhodobě vyjadřuje obavu, že navrhovaná omezení zvýší náklady na karty pro spotřebitele. Vychází přitom z nedávných praktických zkušeností v zemích jako Španělsko, kde uzákonění stropu mezibankovních poplatků vedlo ke zvýšení poplatků pro držitele karet o více než 50 procent.

Přičemž podle ní není známo, že by na spotřebitele obchodníci přenesli úspory formou snížení cen. Podobné riziko se objevuje v Polsku, byť přistoupilo k mírnější regulaci.

Dalším důvodem k těmto obavám je absence zdůvodnění, proč zavádět stejný fixní poplatek ve 30 zemích s výrazně odlišnými podmínkami na trhu.