Zbav se koruny, dokud je čas. Přízrak inflace mizí a s ním ochota investorů zůstat v Česku

Co měsíc, to propad hodnoty o procento. Takový je v posledním čtvrtletí osud koruny

Co měsíc, to propad hodnoty o procento. Takový je v posledním čtvrtletí osud koruny Zdroj: Veronika Kolářová, E15

Co měsíc, to propad hodnoty o procento. Takový je v posledním čtvrtletí osud koruny. Česká měna od dubna trendově slábne a je v nejhorší kondici od prvního jarního dne. Důvodem je aktivita prozíravých investorů, kteří začínají v předstihu sázet na pokles úrokových sazeb v Česku, a tedy nižší výdělky z držby koruny. Aby omezili své budoucí ztráty, musejí se zbavit koruny co nejrychleji a ještě za dobrý kurz. Nejenže tak v příštích měsících nebude důvod pro posílení domácí měnu, navíc vyvstává otázka, v jaké hloubce se pád koruny zastaví. 

„Inflace klesá rychleji, než bylo většinově panikářsky věštěno,“ uvádí ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Tím se podle něho v modelech měnových obchodníků přibližuje datum, kdy ČNB začne snižovat sazby.

„Pak se bude odcházet hromadněji a na výstup z koruny už bude pozdě. Tak je dobré začít prodávat pár korun už dnes,“ vysvětluje Bartoň. Nejsilnější byla česká měna v polovině dubna, kdy euro stálo pouhých 23,20 koruny. Od té doby je měna o bezmála 3,5 procenta slabší na kurzu kolem 24 korun za euro. 

Proti koruně přitom v příštích měsících půjde rostoucí investiční atraktivita eura spolu s tím, jak se Evropská centrální banka chystá dále zvyšovat sazby z 3,5 procenta na úrovně, kam naopak tuzemská aktuálně sedmiprocentní sazba pravděpodobně naklesá. Rozdíl v úročení koruny a eura se přitom může dramaticky snížit ještě letos.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!