Zkrachovalý broker MF Global možná zneužil vklady klientů za stovky milionů

burza

burza Zdroj: ctk

Americká makléřská firma MF Global se dostala do bankrotového režimu kvůli nákupům evropských státních dluhopisů, a stala se tak první velkou americkou obětí dluhové krize. Teď ji ale čeká také vyšetřování ze strany regulátorů. Objevilo se totiž podezření, že společnost protiprávně nakládala s peněžními prostředky klientů za zhruba 700 milionů dolarů. Informují o tom list New York Times a agentura Bloomberg.

V čele MF Global stojí bývalý šéf přední americké investiční banky Goldman Sachs Jon Corzine. Ten chtěl z MF Global udělat globální miniverzi Goldman Sachs, která místo makléřského zprostředkovávání burzovních transakcí vkládá klientům do obchodů vlastní peníze.

Firma měla povinnost na účtech striktně oddělovat peněžní prostředky klientů od těch vlastních. Podle dvou anonymních zdrojů citovaných agenturou Bloomberg ale MT Global protiprávně použila i stovky milionů dolarů z vkladů klientů. Peníze teď na účtech chybí a o celou věc se začali zajímat američtí vyšetřovatelé.

„Mezi brokery by mělo být svatým pravidlem, že pokud držíte prostředky klientů, nesmíte na ně bez jejich svolení sáhnout, ani v případě ohrožení, když vám dochází hotovost,“ uvedl pro Bloomberg Darrell Duffie profesor ekonomie ze Stanford University.

„Svaté pravidlo“ ale zřejmě MF Global nedodržel. Porušování některých pravidel ze strany MF Legal potvrdil i šéf největší světové futures burzy Craig Donohue ze CME Group.

MF Global minulý týden překvapivě oznámila, že za poslední čtvrtletí prodělala 191,6 milionu dolarů (asi 3,4 miliardy korun), a měla tak největší ztrátu ve své historii. Podle Bloombergu přišla firma o peníze v důsledku toho, že se Corzine rozhodl investovat za poslední rok do státních dluhopisů krizí ohrožených zemí eurozóny asi šest miliard dolarů.

Obchodování s akciemi firmy zastavila newyorské burza a další americké i světové burzy. Až do minulého pondělka byla přitom MF Global jednou ze 22 společností, které americké ministerstvo financí považovalo za natolik finančně bezpečné, že měla výsadu být „primárním prodejcem“ amerických vládních dluhopisů.