Změnu politiky Fedu česká ekonomika nepocítí, tvrdí Moody's

Washington (ilustrační foto)

Washington (ilustrační foto) Zdroj: ctk/AP

Pokud se americká centrální banka rozhodne utahovat kohoutky a ustoupí od nákupu dluhopisů, Česká republika a Slovensko v moc nepocítí. V regionu středí Evropy dokonce nejméně. Myslí si to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.

Moody's předpokládá, že po omezení měnové stimulace v USA a jinde bude na peněžních trzích k dispozici méně peněz. To povede k růstu úrokových sazeb. Z pěti zemí střední Evropy takový vývoj nejvíc ohrozí Maďarsko, po něm Rumunsko a pak Polsko. Česko a Slovensko budou naopak tímto krokem ohroženy nejméně. Výsledek nicméně bude záviset na velikosti a likviditě domácích finančních zdrojů.

Moody's konstatovala, že pětice zemí střední Evropy z krajně uvolněné měnové politiky a z vysoké likvidity po globální finanční krizi bez výjimky těžila. Úvěrové náklady se od počátku roku 2012 díky vysoké likviditě, nižším domácím úrokům a vyšší důvěryhodnosti veřejných financí snižovaly zejména v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Obavy se stupňují

Už déle než týden nemají Spojené státy americké schválený rozpočet a vládě se nedostává peněz na běžný provoz. Pokračování by mohlo zabránit zvýšení takzvaného dluhového stropu, který určuje maximální přijatelné zadlužení země. Zřejmě 17. října by federální vládě mohly dojít prostředky na splácení dluhů. To by mohlo mít prostřednictvím otřesů na finančních trzích silně .

„Pravděpodobnost nezvýšení dluhového stropu stále považujeme za nízkou, ale s tím, jak se uzavření vládních úřadů protahuje, se naše obavy stupňují,“ uvedl Gurría podle agentury Reuters. „Pokud se dluhový strop nezvýší, naše výpočty naznačují, že země OECD jako celek to srazí příští rok do recese a rozvíjející se ekonomiky zažijí prudké zpomalení růstu,“ dodal.