Zprostředkovatelé pojištění mohou přijít o tučné provize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zastropování provizí za zprostředkování životního pojištění a rozložení výplaty na pět let místo jednorázové platby. O tom dnes rozhodují poslanci.

Externí poradci přijdou ročně o několik miliard korun, které by pojišťovny měly připsat k dobru svých klientů. Pokud ovšem sněmovnou projdou pozměňovací návrhy novely o pojišťovnictví. Pokud se tak stane, řady poradců prořídnou až o třetinu, odhadují zástupci této profese.

Poslanci nejprve rozhodnou o novějším pozměňovacím návrhu, tedy rozložení provize do pěti let bez zastropování. Pokud by neprošel, bude se hlasovat o původním návrhu poslance Šincla. Podle něho by strop činil 150 procent ročního pojistného a v prvním roce by šlo vyplatit devadesát procent.

„Zásadní problém obou návrhů spočívá v tom, že se regulace naprosto nesmyslně vztahuje také na čistě rizikové životní pojistky,“ uvedl generální sekretář Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců Petr Šafránek.

Regulace se zcela nesmyslně vztahuje na rizikové životní pojistky, namítají odpůrci návrhů

„Pak se ovšem nejedná o ochranu spotřebitele, ale o snahu velkých pojišťoven zakonzervovat trh a omezit konkurenční tlak na snižování cen pojistného za rizika,“ dodal.

„Pokud budou přijaty pozměňovací návrhy, které jsem navrhl, životní pojištění dostane šanci znovu získat charakter státem podporovaného dlouhodobého finančního produktu,“ oponuje poslanec Ladislav Šincl.

Přijetí pozměňovacích návrhů by podle mínění samotných poradců neohrozilo ani tak ty z nich, kteří si pojistkami příležitostně přivydělávají na vedlejší pracovní poměr, jako ty, pro něž znamenají obživu. Jinak řečeno, poradci by najednou za tutéž práci dostávali zlomek odměny.