Firmy budou do konce srpna chráněny proti insolvenčním návrhům

Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Marie Benešová, ministryně spravedlnosti Zdroj: Profimedia.cz

Sídlo ministerstva spravedlnosti v ulici Vyšehradská.
Konsolidaci banky neposkytují ze své dobré vůle. Kdy se sloučení nemusí vyplatit?
Soud, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Poslat tuzemskou firmu do insolvence bude až do závěru léta nemožné. Až do konce letošního srpna by totiž soudy neměly přihlížet k insolvenčním návrhům podanými věřiteli domácích firem. Návrh novely insolvenčního zákona, předložený ministerstvem spravedlnosti, v úterý schválila vláda.

Narychlo vzniklá novela má přispět k odstranění některých nežádoucích důsledků nouzového stavu na domácí byznys. 

„K insolvenčnímu návrhu, který v době ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do  31. srpna 2020 podal věřitel, se nepřihlíží,“ uvádí návrh novely insolvenčního zákona. „Věřitele, který v této době insolvenční návrh podal, insolvenční soud vyrozumí o tom, že se k jeho návrhu nepřihlíží usnesením, proti němuž nejsou přípustné opravné prostředky,“ pokračuje zákon s tím, že věřitelé mohou podat nový návrh od počátku září. 

Podle znalců návrh především ušetří firmám ztrátu pověsti a poskytuje čas obnovit provoz jinak ekonomicky zdravým firmám, které se v důsledku vládních opatření a koronavirové pandemie krátkodobě ocitly v potížích. „Takzvaný Lex Covid se snaží pomoci firmám, aby toto složité období přežily a mohly se soustředit na svůj byzys a na záchranu svého podniku,“ říká insolvenční správce Lukáš Zrůst, člen komise na ministerstvu spravedlnosti, která změny připravuje. 

„Postižené firmy si ušetří negativní publicitu pramenící z toho, že „svítí“ v insolvenčním rejstříku, že je s nimi vedeno insolvenční řízení a budou mít tak v této velmi složité situaci alespoň o něco klidnější život,“ soudí partner poradenské společnosti PwC Petr Smutný s tím, že ve statistikách insolvenčních návrhů tvoří oproti dlužnickým ty věřitelské spíše menšinu. 

Experti nicméně návrhu vytýkají užší záběr. „Toto opatření je třeba vztáhnout též na dlužnické insolvenční návrhy a dočasně suspendovat povinnost statutárních orgánů podat insolvenční návrh takzvaně sám na sebe,“ zdůrazňuje advokát Lukáš Regec spolupracující s poradenskou společností BDO. Návrh na insolvenční prázdniny je jedním z balíčku opatření, které má zahrnovat i úpravu lhůt či podmínek pro požádání o oddlužení, či úpravu exekucí. Balík má být projednán v takzvaném stavu legislativní nouze.