Hradecký výrobce pian Bechstein loni zvedl tržby na rekordních 449 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Společnost C. Bechstein Europe, která v Hradci Králové vyrábí piana a klavíry, loni zvedla tržby o šest procent na dosud nejvyšších 449 milionů korun. Z 99 procent firma produkci vyváží do více než 35 zemí celého světa. Vyplývá to z loňské výroční zprávy firmy, která patří německému výrobci pian a klavírů Bechstein.

Společnost C. Bechstein Europe v posledních letech tržby stále zvyšuje. Loňský prodej měla proti roku 2013 vyšší o 42 procent. Roste i počet zaměstnanců společnosti. Loni firma měla 184 zaměstnanců, což bylo proti roku 2013 o 12 procent více.

"Nárůst tržeb je ovlivněn zpracováním a následným prodejem modelů vyšší cenové kategorie," uvedl ve výroční zprávě k loňskému růstu jednatel firmy David Kopecký. Uvedl také, že továrna v minulých letech prohlubovala spolupráci s mateřskou společností, pro niž vyrábí komponenty pro vyšší modelové řady nástrojů. Loni firma v Hradci také dokončila investici do nového pracoviště pro povrchovou úpravu a obrábění litinových rámů.

Zisk firmy loni činil 21,7 milionu korun a proti roku 2016 byl nižší o 11 procent. Snížení zisku společnost zdůvodnila vytvořením opravné položky k pohledávkám za jedním zákazníkem.

Německý Bechstein vstoupil do výroby pian a klavírů v Česku v roce 2006, kdy koupil podíl v jihlavském výrobci pian a klavírů Bohemia Piano. V roce 2007 jihlavskou firmu se závody v Jihlavě a v Hradci Králové ovládl zcela a přejmenoval ji na C. Bechstein Europe. O rok později Němci jihlavský závod uzavřeli a veškerou výrobu sestěhovali do závodu Hradec Králové.

V Hradci Králové působí také tradiční český výrobce pian a klavírů Petrof, který loni zvýšil tržby o devět procent na 254 milionů korun a vykázal zisk 12,6 milionu korun. Rodinná firma Petrof vyváží přes 90 procent produkce do více než 65 zemí. Hlavní část produkce dodává na východní trhy, kde jsou nejdůležitějšími odbytišti Čína, Rusko a Japonsko. Petrof má asi 200 zaměstnanců.