Inflace v prosinci zpomalila, ale ceny potravin rostly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Míra inflace v prosinci meziročně o jednu desetinu zpomalila růst na 2,4 procenta, meziměsíčně spotřebitelské ceny rostly o 0,4 procenta. S výjimkou května se jedná o nejvýšší meziměsíční růst v loňském roce, stoupaly především ceny potravin. Průměrná meziroční míra inflace loni byla 1,9 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Spotřebitelské ceny byly dle očekávání v prosinci taženy zvýšením cen plynu a především dalšímu zdražením potravin kvůli vyšší sazbě DPH. Z ČNB se ozvalo vůči inflaci, která zrychlila již v listopadu určité znepokojení, ale pokud, jak se zatím zdá, to jde na vrub především zvyšování DPH, pak by se obavy ČNB z vyšší inflace měly rozplynout, až budou zveřejněny údaje o inflaci za první měsíce roku 2012,“ domnívá se Michal Brožka z Raiffeisenbank. „Nebýt potravin spotřebitelské ceny by se v prosinci v průměru meziměsíčně vůbec nezměnily a meziroční míra inflace by činila dvě procenta, což je přesně na cíli České národní banky,“ dodává.

Potraviny meziročně zdražily o 5,3 procenta. Cena rostla především u chleba (13,6 procenta), mouky (10,1 procenta) nebo cukru (37,4 procenta). „Cenám prozatím nepřeje ani velmi slabá koruna, která zdražuje zahraniční zboží. Pokud se ale situace v Evropě uklidní a koruna opět posílí, ke konci roku by mohly ceny začít opět klesat,“ domnívá se Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Harmonizovaný index spotřebitelských cen - mezinárodní srovnáníHarmonizovaný index spotřebitelských cen - mezinárodní srovnání | Eurostat

„I když ceny pohonných hmot nerostly tak rychle jako dříve, zvýšily se meziročně o 7,2 procenta. Ceny tlačí vzhůru hlavně rekordní cifry u benzinových pump. Naftu kupujeme v průměru za 35,50 Kč za litr a natural asi o korunu levněji. Benzín je závislý na cenách ropy v dolarech, tedy na pozici koruny. Ještě v květnu se prodával dolar za 16 korun, teď je to téměř o 4 koruny více. Pokud se kurz koruny k dolaru zlepší, můžeme se dočkat příznivějších cen u benzinových pump. Zlevňování ovšem určitě nepůjde tak snadno jako zdražování,“ dodává Kozub.

V prosinci zlevňovalo především zboží dlouhodobé spotřeby, jednalo se například o mobilní telefony (- 7 procent) nebo spotřební elektroniku (- 4,6 procenta).

Petr Dufek z ČSOB upozorňuje, že letošní vyšší inflace nejspíše zcela umaže navýšení mezd, a tak reálné výdělky po čase opět propadnou. S tím bude podle něj spojena i slabší spotřeba domácností i ekonomický růst země.