Inflace zrychlila na půl procenta, předčila očekávání analytiků

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku se zabývá rostlinnou a živočišnou prvovýrobou. Družstvo provozuje menší prodejny na vesnicích.

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku se zabývá rostlinnou a živočišnou prvovýrobou. Družstvo provozuje menší prodejny na vesnicích. Zdroj: ctk

Zdražení alkoholu, dovolených nebo energií se nejvíce podepsalo na výsledcích červencové inflace. Spolu s tím se zmírnilo zlevňování potravin. Inflace stoupla na 0,5 procenta z červnových 0,1 procenta a překonala tak očekávání analytiků. Podle nich by měla postupně zrychlovat a v prvním pololetí příštího roku se dostat k dvouprocentnímu cíli České národní banky.

„Meziroční inflace v červenci vyskočila na nejvyšší úroveň od letošního dubna. Červencový nárůst inflace je nad očekáváním finančního trhu, nicméně je zcela v souladu s prognózou ČNB, která tak nemusí nijak měnit svůj aktuální názor na cenový vývoj a na nastavení měnové politiky,“ komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Na výrazné zrychlení tempa růstu meziroční inflace mají podle statistiků vliv zejména mírněji klesající ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například sýry zlevnily meziročně o 5,5 procenta, zatímco v červnu byl pokles 11procentní. Zpomalení poklesu cen bylo patrné i u vajec, jogurtů, mléčných výrobků, másla, cukru, nealkoholických nápojů a ovoce. Zdražila naopak zelenina, a to meziročně o 9,9 procenta. V červnu byl růst cen zeleniny dvouprocentní.

„Zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy ČNB,“ uvedl náměstek ředitele měnové sekce ČNB Petr Král. Podle zmíněné prognózy se inflace v nejbližším období začne zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy v období za rok až rok a půl, mírně přesáhne dvouprocentní cíl.

Nejvíce se ale v růstu spotřebitelských cen odrazil dražší alkohol (o tři procenta) a tabák (o 5,4 procenta). Kromě toho zdražilo i nájemné, vodné, stočné, elektřina a teplo. Za dovolenou si museli lidé proti prvnímu měsíci loňských prázdnin připlatit 2,3 procenta, navíc zdražilo stravování a ubytování. Lázeňské pobyty byly dražší o 4,4 procenta.

„Inflace v červenci překvapila trh silnějším růstem a citelněji se tak vzdálila deflačním hodnotám,“ doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Ke konci letošního se inflace velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento,“ odhadl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Ceny dovolených ale výrazně promluvily do meziměsíční inflace, která zrychlila na 0,3 procenta. Dovolené s komplexními službami proti červnu podražily o 12,8 procenta. Více peněz museli proti červnu lidé vytáhnout z peněženek i při nákupu potravin. Například sýry za měsíc zdražily o 3,9 procenta, vepřové maso o 3,5 procenta a máslo o 3,9 procenta. Dražší bylo i pivo a víno, pivaři si museli připlatit 1,7 procenta.

Naproti tomu levněji mohli lidé pořídit ovoce, zeleninu (zejména brambory, a v neposlední řadě i pohonné hmoty, které zlevnily proti červnu o 0,4 procenta.

Inflaci i nadále budou brzdit v rozletu levnější pohonné hmoty, které po krátkodobém zdražení opět zamířily dolů. Ještě významnější bariéru pro růst inflace představuje tvrdý konkurenční boj na poli spotřebního zboží. Sázet se podle něj dá na vyšší mzdy, které vedou k růstu poptávky po běžných službách, kde by inflační vývoj mohl dále akcelerovat.

Míra inflace má také podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky nyní značnou šanci pokračovat ve zrychlování. Pokud cena ropy nebude opětovně klesat, koncem roku by meziroční míra inflace měla přesáhnout 1,5 procenta. „Dosažení dvouprocentního inflačního cíle nadále očekáváme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ dodal.