Karlovarské minerální vody možná zavedou vratné PET lahve

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto ČTK, ara

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zavedení vratné zálohy na PET lahve, která by byla součástí ceny podobně jako u skleněných lahví, zvažují Karlovarské minerální vody. Výše zálohy by ale měla být podle šéfa tuzemské jedničky na trhu s minerálkami Alessandro Pasquala významná, aby se vůbec vyplatila.

“Ta záloha musí být významná. V Evropě jsou zálohy od deseti do dvaceti centů,” uvedl Pasquale na tiskové konferenci o recyklaci PET obalů. Inspirací jsou podle něj evropské země jako Německo nebo Švédsko, kde zálohový systém funguje. Záloha ve výši pouhých několika centů podle něj lidi nemotivuje k vracení lahví.

Zavedení zálohového systému by podle představ Karlovarských minerálních vod mělo být součástí plánu, jak zvýšit sběr PET lahví, z nichž se ve žlutých kontejnerech objeví sedm z deseti lahví uvedených na trh. Na plánu skupina spolupracuje s Vysokou školou chemicko-technologickou a Institutem cirkulární ekonomiky.

Institut a VŠCHT zároveň vyvíjejí systém, který by měl zlepšit kvality PET lahví pro jejich lepší následné zpracování. ”Samotná recyklovatelnost je ovlivněna barvou. Je zřejmé, že po čirém PET plastu je mnohem větší poptávka než po těch barevných,” uvedla pro deník E15 ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová s tím, že přispět může i speciální design lahví.

Složení samotného materiálu PET lahví by se podle Vladimíra Kočího z Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT nemuselo zásadně měnit. “Velká změna by nebyla potřeba,” řekl pro E15. Nicméně upozornil na to, že žádný materiál se nedá recyklovat donekonečna. “Postupně se kazí jeho chemicko-fyzikální vlastnosti,” dodal.

Evropská unie navíc dokončuje takzvaný recyklační balíček, který zavede povinnou míru recyklace odpadů. Evropská komise minulý týden varovala, že plasty tvoří 85 procent odpadů na pobřeží. Pokud se nezmění nakládání s nimi, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. PET je zkratka polyethylentereftalátu. Doba rozkladu PET lahve je 50 až 80 let.