Knihobot loni prodal knihy z druhé ruky za 300 milionů. A zvažuje další investiční kolo

Dominik Gazdoš, Knihobot

Dominik Gazdoš, Knihobot Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Internetový antikvariát Knihobot si ukusuje větší podíl na trhu, v minulém roce utržil přes 300 milionů korun a dostal se do zisku. Po vstupu do Německa a Rakouska český startup plánuje stěhování do nového skladu a přemýšlí o dalším investičním kole, díky kterému by mohl posílit na zahraničních trzích.

V minulém roce české e-shopy bojovaly s nízkou poptávkou, jejich tržby klesly meziročně o šest procent a oproti vrcholu v roce 2021 se propadly o 38 miliard na celkový obrat 185 miliard korun. Na trhu se ale našly také výjimky. Jednou z nich je Knihobot, který proti roku 2022 své tržby navýšil ze 182 milionů korun o více než třetinu – od svých zákazníků vyinkasoval za knihy z druhé ruky 301 milionů korun a dosáhl na zisk. 

„Optikou celého roku se EBITDA počítá spíše v drobných, hodně jsme utráceli v Německu. V lednu už se ale pohybujeme kolem 10 procent z obratu. Tenhle stav ale neplánujeme držet dlouhodobě. Chceme obsadit několik seniorních pozic a rozšířit skladovací kapacity, abychom opět rostli meziročně trojciferným číslem,“ říká Dominik Gazdoš, spoluzakladatel a šéf firmy. 

V roce 2022 se přitom Knihobot musel vyrovnat s problémy a propuštěním třetiny zaměstnanců. „Ve chvíli, kdy jsme si mysleli, že budeme krachovat, propustili jsme třetinu lidí, ale hned o dva měsíce později jsme rostli o padesát procent,“ popisoval tehdy Gazdoš. 

Loňský rok byl pro holešovický startup o poznání příznivější, navíc přinesl několik důležitých novinek: spolupráci s Rohlikem, jehož kurýři už odvezli přes sto tisíc knih, první kamennou pobočku, a hlavně po dlouhých měsících příprav vstup na německý a rakouský trh. „Ukazuje se, že v Německu jdeme správným směrem. Ve střednědobém horizontu bychom zde chtěli dosáhnout stejného podílu na knižním trhu jako doma, což by znamenalo tržby kolem sedmi miliard korun. V dlouhodobém výhledu máme ale ambice větší. Služba našeho druhu může snadno pokrýt deset až dvacet procent knižního trhu,“ tvrdí Gazdoš. O vstupu na další trhy nyní neuvažuje. 

Také v případě Německa a Rakouska se nabízí rozvinutí spolupráce se startupem Rohlik Tomáše Čupra, který v obou zemích působí. „Spolupráce s Rohlikem v Německu a v Rakousku je v plánu. Na jejich straně ale zatím měli jiné priority,“ říká Gazdoš.

V minulém roce Knihobot prodal dva miliony knih, a jelikož počítá s růstem, hledá nyní nové místo, kde bude zboží uchovávat. „Aktuálně se snažíme maximálně efektivně využít stávající sklad o rozloze 3500 metrů čtverečních na Kolbenově, ale víme, že v druhé polovině roku nás přesun do nového skladu nemine,“ upřesnil Gazdoš. 

Šéf startupu také uvedl, že kvůli možnosti rychlejšího růstu v Německu a v Rakousku, což jsou násobně větší trhy než Česko, přemýšlí o možnosti hledání nové investice. „Uvidíme. Nejsme teď v situaci, kdy by nás finance tlačily, ale s penězi navíc by se nám lépe dařilo v Německu. Takže nějaká jednání tohoto charakteru probíhají,“ potvrzuje. Dosud Knihobot získal od investiční skupiny Miton částku přesahující 25 milionů korun za 45procentní podíl ve firmě.