Kuba v roce 2016 poroste polovičním tempem, z propadu viní světovou krizi

Ulice Havany (ilustrační foto)

Ulice Havany (ilustrační foto) Zdroj: Bruno, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Hospodářský růst Kuby se v příštím roce zpomalí na dvě procenta, tedy na polovinu letošního odhadovaného čtyřprocentního tempa, uvedl kubánský ministr hospodářství Mario Murillo. Podle něj za oslabení může údajná "světová krize", analytici ale vidí příčinu útlumu v propadu cen komodit a v ekonomické krizi Venezuely, která je strategickým spojencem komunistického ostrova.

„Dosahovat růstu uprostřed současné světové krize je pozitivní a dvě procenta pro rok 2016 jsou příznivý výhled,“ citovala Murilla státní tisková agentura Prensa Latina.

Kubánský prezident Raúl Castro později v parlamentu označil za příčinu zhoršení „finanční omezení spojené s propadem příjmů z tradičního exportu“. Letos výrazně klesly ceny cukru, niklu a ropných produktů, což jsou přední položky kubánského vývozu.

Agentura Reuters připomíná, že Kuba dostává od Venezuely v rámci výměny za kubánské lékaře a další odborníky přes 100 tisíc barelů ropy denně za kdysi výhodných podmínek; Venezuelu ale dohoda chrání před poklesem cen, což nyní Kubu znevýhodňuje. Kuba část získané ropy zpracovává a prodává, ceny ropných produktů ale spolu s cenami ropy prudce klesly.

Meziroční vývoj kubánského HDP:Cu GDP Annual Growth Rate

Venezuelská ekonomika je po desetiletí socialistických experimentů v těžké situaci a dvoutřetinový propad cen ropy za poslední rok a půl její situaci ještě prudce ztížil. Krize ve Venezuele podkopává kubánský obchod a Kuba kvůli tomu zaznamenává výrazný úbytek hotovosti.

„Kubánský obchod s Venezuelou představuje 15 procent hrubého domácího produktu, což je polovina kubánského obchodu s bývalým Sovětským svazem,“ podotýká kubánský ekonom Pavel Vidal, který působí jako profesor na univerzitě v Kolumbii.

Diplomaté a zahraniční podnikatelé obchodující s Kubou uvádějí, že státní podniky omezují dovozy a požadují od dodavatelů delší odklady plateb.