Levnější euro bude v polovině příštího roku, slibuje Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Dovolená v zahraničí by mohla Čechy vyjít levněji od poloviny příštího roku. Právě v té době by měla Česká národní banka (ČNB) ukončit režim devizových intervencí, který drží kurz koruny kolem 27 korun za euro. Po jednání bankovní rady ČNB to uvedl guvernér Miroslav Singer.

Důvodem uvedeného termínu je vývoj inflace, která se nachází pod dvouprocentním cílem. Ten by měla ČNB udržitelně plnit podle nové prognózy až od poloviny příštího roku. V nejbližší době se přitom podle nové prognózy inflace dočasně sníží do blízkosti nuly kvůli vlivům ze zahraničí. „Domácí cenový vývoj je stále pod vlivem silných protiinflačních nákladových vlivů ze zahraničí, jejichž intenzita i doba trvání jsou větší, než předpokládaly předchozí prognózy,“ uvedl Singer.

ČNB snížila odhad vývoje inflace. V druhém čtvrtletí roku 2017 počítá s inflací 1,8 procenta a ve třetím čtvrtletí 2017 s inflací 2,2 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude ve druhém čtvrtletí 2,1 procenta. Odhad pro třetí čtvrtletí ponechala.

Cz Inflation Rate

Rada zároveň zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 korun za euro“.

Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Centrální banka také představila novou makroekonomickou prognózu, ve které zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,3 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 3,4 procenta. V předchozí únorové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,7 procenta a v roce 2017 o tři procenta.

Analytik: Prohlášení ČNB nepřekvapilo, intervence je spíš verbální

Dnešní jednání ČNB v ničem příliš nepřekvapilo, jak uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. „Oficiální komunikace ohledně konce kurzového závazku se nezměnila a ČNB neukončí kurzový závazek dříve než v roce 2017. ČNB však zopakovala, že se ukončení závazku pravděpodobně odsouvá spíše k polovině roku 2017,“ uvedl Seidler.

Dnešní hrozbu dalšího oslabení kurzu koruny tak lze podle Seidlera chápat jako další verbální intervenci a potřebu vyslat signál, že ČNB je připravena konat.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur.

Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik tak celkem do konce února intervenovala za zhruba 520 miliard korun.

Zasedání Bankovní rady České národní banky se dnes zúčastnilo šest ze sedmi jejích členů. Nebyl přítomen člen rady Pavel Řežábek.