Loni ubylo lidí bez práce

Přes padesát minut z pracovní doby využívají zaměstnanci počítač k soukromým účelům

Přes padesát minut z pracovní doby využívají zaměstnanci počítač k soukromým účelům Zdroj: Profimedia.cz

Průměrná míra nezaměstnanosti v České republice v loňském roce klesla o 0,4 procentního bodu na 8,6 procenta. Vyplývá to z Analýzy vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v roce 2011, kterou vládě předloží ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

V závěru roku úřady práce evidovaly 508 500 uchazečů o zaměstnání, což bylo meziročně o 53 100 osob méně. Celková zaměstnanost podle šetření Českého statistického úřadu vzrostla loni o 18.800 lidí na 4,904 milionu, meziročně tak byla vyšší o 0,4 procenta, uvádí MPSV. Pokles počtu zaměstnanců z předchozích let se zastavil, jejich počet se loni meziročně mírně zvýšil o 1300 lidí na 4,02 milionu. Jejich podíl na zaměstnanosti ale klesl o 0,3 procentního bodu na 82 procent.

Výdaje ze státního rozpočtu související s výplatou podpor v nezaměstnanosti činily loni cca 10,4 miliardy korun, meziročně tak byly o tři miliardy korun nižší.

MPSV bude ve středu ministry také informovat o finanční situaci českých domácností zpracované v Analýze vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2011. Největším zdrojem peněžních příjmů domácností zůstaly loni mzdy. Průměrná měsíční nominální mzda vystoupala na 24.319 korun a její meziroční dynamika růstu se mírně zvýšila na 2,2 procenta. Její kupní síla však vzrostla pouze o 0,3 procenta, což představuje nejmenší meziroční nárůst od roku 2000.

Příjmy domácností sociálního charakteru v loňském roce vzrostly, nejrychleji výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi, a to o 1,1 miliardy korun, tedy o 28,4 procenta. Dávky důchodového pojištění stouply o 21 miliard korun (6,2 procenta). „Naopak významné úspory finančních prostředků byly dosaženy u podpor v nezaměstnanosti (tři miliardy korun), dávek státní sociální podpory (4,8 miliardy korun) a příspěvku na péči (1,5 miliardy korun),“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.